Tarihte Bugün; 22 Temmuz 1965 – Millî İstihbarat Teşkilatı Kuruldu

1909- 1879 yılında kurulan Zaptiye Nezareti kapatılarak, “İstanbul Vilayeti ve Emniyet Umumiye Müdüriyeti Teşkilatı’na Dair Kanun” kabul edildi ve Dahiliye Nezareti’ne bağlı Emniyet Umumiye Müdürlüğü kuruldu.

1931- İthalat sınırlamaları sistemine ilişkin kanun, TBMM’de kabul edildi.

1946- DSÖ Anayasası, 61 ülkenin temsilcisi tarafından imzalandı.

1946- Kudüs’te İngiliz yönetiminin karargâh olarak kullandığı King David Hoteli bombalandı: 90 kişi öldü.

1948- 16 yaşından küçük çocukların ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılması yasaklandı.

1953- TCDD İşletmesi Kanunu kabul edildi.

1961- Barzani aşiretlerinin baskılarına dayanamayan 800 Türk, Irak sınırını aşarak Türkiye’ye iltica etti. Gelenler Hakkâri’nin Benekli yaylasına yerleştirildi ve kendilerine uçakla yiyecek maddesi atıldı. Göç daha sonraki günlerde de sürdü.

1964- Türkiye, İran ve Pakistan arasında, Kalkınma İçin Bölgesel İşbirliği Örgütü (RCD) kuruldu.

1965- Millî İstihbarat Teşkilatı kuruluş kanunu kabul edildi.

1967- Adapazarı ve Mudurnu’da gece saatlerinde meydana gelen 7,2 şiddetindeki depremde 173 kişi öldü, 1078 ev hasar gördü.

1974- Kıbrıs Harekâtı: İkinci çıkartma birliği olan 39. Türk Tümeni, Kıbrıs’a çıktı ve havadan inmiş olan birliklerle birleşti. Saat 17:00’de ateşkes ilan edildi. Türk birlikleri, Lapta-Girne-Lefkoşa üçgeni içerisinde Cenevre Görüşmeleri’nin sonucunu beklemeye başladı.

1998- Türkiye, AB politikasının özünü oluşturacak şekilde hazırlamış olduğu “Türkiye AB ilişkilerini Geliştirme Stratejisi” başlıklı raporunu bir nota eşliğinde, AB Komisyonu ve Avrupa Birliği Bakanlar Konseyi’ne gönderdi.

2004- Pamukova tren kazası gerçekleşti. Sakarya’nın Pamukova ilçesi sınırlarında Ankara-İstanbul arasında hızlandırılmış tren seferini yapan Yakup Kadri Karaosmanoğlu adlı tren aşırı hızdan dolayı raydan çıkarak, toplam 230 yolcudan 41 kişinin ölümüne, 89 kişinin de yaralanmasına sebep oldu.

2007- Türkiye genel seçimleri yapıldı. Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki Adalet ve Kalkınma Partisi, % 46,66 oy oranı ile 341 milletvekili çıkardı ve tekrar tek başına iktidar oldu.

2008- Bosna Savaşı’nda savaş suçlusu olan Radovan Karadzic, Sırbistan’da yakalandı.

2015- Ceylanpınar saldırısı gerçekleştirildi.

Exit mobile version