Dr. Cemal Gül ve Dr. Mustafa Çetin 7 yıllık çalışmalarının sonucunda “İslam Bilimi Marifet Nazariyesine Göre HASTAYA MANEVİ REÇETE NASIL YAZILIR?” adlı bir kitap ortaya koymuşlar.
Bu kitap İslam Bilimi kavramı ve onun bakış açısı üzerinden sağlık alanında hastaların ciddi fiziksel hastalıklara maruz kaldığında onlara nasıl ruhsal, psikolojik bir destek verilmesi gerektiğini incelemiş. Batı Bilimi paradigmasıyla geliştirilen şimdiki psikolojik bilimsel metodlar, geçmişte İslam Biliminin marifet nazariyesiyle oluşmuş bilimsel metodlarla kıyaslanmış bir eser koymuşlardır.

Yazar bu çalışmaların sonucunda ortaya, şaşırtıcı bir sonuç çıktığını ve Kitapta Kur’an-ı Kerim ve Peygamberimizin sünnetini esas alan ve “devalar” başlığı altında değerlendirilen İslam Biliminin hastalıklarla başa çıkma, baş etme yöntemlerinin, şu anda modern Batı biliminin kullandığı yöntemlerle temelde benzer veya bazen aynı, özelde ise daha etkili, farklı ve faydalı prensiplere sahip olduğu gösterildiğini belirtti.
İnceleme araştırma kategorisindeki “Hastaya Manevi Reçete Nasıl Yazılır” adlı kitabın yazarları Cemal Gül ve Mustafa Çetin, tıp alanında uzman doktor oldukları halde Arapça ve Farsça da biliyorlar.
Bu çalışmada yaptıkları sağlık ve davranış bilimlerine dair kıyaslamaları ve metodları, inceledikleri Bediüzzaman Said Nursi‘nin 1934 yılında Osmalı Türkçesi ile yazdığı 25. Lem’a Hastalar Risalesi örneği üzerinden yaptıklarını ifade ettiler.
Bu risalenin tam bir manevi tedavi rehber niteliğinde olduğunu da söyleyen yazarlar, aslında yazdıkları kitap hastalardan çok; doktor, hemşire ve hastalarla muhatap olan diğer profesyonel sağlık çalışanlarına hitap ediyormuş ve manevi hekimliğin sırlarını gösterdiğini belirttiler.
Fakat Fen ve sosyal bilimlerde İslam Biliminin ne olduğunu öğrenmek isteyen tüm meraklı kitap severlerin, içinde çok orjinal şeyler bulacaklarını ifade ediyorlar.
Kitap, İslam Bilim tarihçimiz merhum Prof. Dr. Fuat Sezgin‘nin çalışmalarına dikkat çekmek için “Fuat Sezgin Yılı” olarak ilan edilen 2020 yılında çıkarılmak istenmiş ama malesef teknik nedenlerden dolayı yetişmemiş.