Yeni teknolojiler ile birlikte iletişim araçları ve platformlarını konu alan hukuki düzenlemeler de güncelleniyor.
İnternet medyasının ve sosyal ağların yaygınlaşması yeni potansiyel iş dalları kadar hak ihlallerini ve suistimalleri de beraberinde getiriyor. Bunların önüne geçmek için “Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” hazırlandı.
Yasanın amacı internette hizmet sağlayan platformlar, yayıncılar ve servis sağlayıcılara yeni yükümlülükler getirmek.
Bunlardan bazıları, “İnternet haber sitelerinin süreli yayın kapsamına alınması, Erişim Sağlayıcılar Birliği’nin görev ve yetki alanının genişletilmesi, sosyal ağ sağlayıcılarının yükümlülük ve sorumluluklarına ilişkin ek düzenlemeler yapılması” olarak sıralanmakda.
Artık internet haber sitelerinde çalışanlarda basın mensubu sayılacak
Bu yasaya dek internet merkezli haber sitelerinde çalışan medya emekçileri Basın Kanunu ile gazetecilere tanınan haklardan yararlanamıyor ve gazetecilere tanınan hak ve imtiyazlardan faydalanmak için sahip olunması gereken Basın Kartı yeni yasayla birlikte şartları karşılayan internet habercilerine, spikerlerine, editörlerine ve yayıncılarına da verilebilecek.
Çocuklar korunacak
Çocuklara yönelik uygulamalar konusunda “ayrıştırılmış hizmet” sunumunun sağlanması ile çocuk kullanıcıların internetde ve sosyal medya platformlarında yasa dışı, ahlaki değerlere aykırı ve zararlı olabilecek içeriklere maruz kalmasının önüne geçilmesi planlanyor.
Çocuklar maruz kalmamaları gereken görüntü, ses, yazı vb. içeriklere karşı korunacak.
Çocukların, gençlerin ve ailenin, internetin yasa dışı içerikleri hakkında bilinçlendirilmesi ve güvenli kullanımı konusunda bilgilendirilmesi için Erişim Sağlayıcıları Birliği’ne ilave görevler verilecek.
Haber içerikleri zorunlu olarak korunacak
Tüm haber siteleri, yayınladıkları içerikleri saklamak zorunda olacak. Böylelikle hukuka aykırı içeriklerin yok edilmesi ve keyfi olarak ortadan kaldırılmasının önüne geçilmiş olunacak.
Künyesiz hiçbir haber sitesi kalmıyor
Yeni yasa ile künye belirtmeksizin internet haberciliği yapmak mümkün olmayacak.
Bir gazete için geçerli kurallar, haber üreten internet siteleri için de geçerli olacak.
Yayılan içerik derhal ortadan kaldırılabilecek
Bir içerik için verilen kaldırma kararı, içeriğin her site ve platformdan kaldırılması için yeterli olacak.
Kişilik hakkının zedelenmesi şikayeti ile mahkemeye başvuru yapıp içeriğin kaldırılması talebinde bulunan ve talebi mahkemece kabul edilen kişiler artık diğer internet siteleri için başvuru yaptığında mevcut karar bu internet siteleri için de uygulanacak. Her internet sitesi için ayrı karar çıkarılması gerekmeyecek.
Basın İlan Kurumu Kanununun 45. maddesinden sonra gelmek üzere 45/A maddesi eklenerek, resmi ilan ve reklamların internet haber sitelerinde belirli kurallar çerçevesinde yayınlatılması ve internet haber sitelerinin bu şekilde desteklenmesi öngörülüyor.
Emsal olacak yalan haber yayma suçu tanımlandı
Eklenen yeni madde ile ‘halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma’ suçu tanımlandı. Suçun oluşması için şu 5 şart aranacak:
– Halk arasında korku, panik ve endişe oluşturma kastı var ise,
– Yayılan haber gerçek değil ise,
– Aleni ve açık ise (yani ilgisi olmayan kişilere ulaşabilecekse),
– Ülkenin güvenliği ve kamu sağlığını ilgilendiriyor ise,
– Kamu barışını bozmaya yönelik ise, artık bu haberi yayan kişilere 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilebilecek.
Yasa ile Türkiye’de haber üreten ve yayın yapan internet medyası, sosyal ağ şirketleri, halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayan kuruluşlar ve kişiler faaliyetlerinden sorumlu tutulacak.
Bununla birllikte kullanıcıların her türlü suistimalden, ihlalden ve saldırıdan korunması hedefleniyor.