Şaşırmayın, sistein olarak ifade edilen madde günümüz de mevcut, Almanya, Çin ve Japonya’da üretiliyor.
Sistein ayrıca bir amino asit, insan saçı, domuz kılı ve bazı hayvanların toynak,tırnak, kıllarında elde ediliyor. Ve kozmetik ürünlerde kullanılıyor.
Belki bazılarımız duymuştur. Ama çoğu kişinin bu konudan haberdar olmadığından emimim. Düşünsenize yediğiniz ekmekte, domuz kılı, insan saçından elde edilmiş, amino asit var.
İşte burası işin sıkıntılı kısmı, biz çoğunluğu Müslüman bir toplumuz, insanların uzuvlarından oluşan ve domuzdan elde edilen her şey biz Müslümanlara haram.
Peki, L-Sistein hamurda neden kullanılıyor. Türkiye’de Ekmek üreticileri, gerçekten bu maddeyi kullanıyorlar mı ? Bunların kafamızda soru işaretleri..
Sistein denilen madde hamurun elastikiyet kazanmasını, açarken yırtılmasını engellenmesi, hamurun kalitesini ve un hamurunun karışmasının süresini kısaltıyor.
Söz konusu maddenin üretim de, faydaları olduğu için insanın içine şüphe düşüyor. Acaba yediğim ekmekte, pizzada, pidede, hamburgerde, simit de ve diğer unlu mamuller de, domuz kılı, insan saçı var mı?
Ama ben genel ekseriyetle, Fırıncılara güveniyorum. Sorun burada denetimin eksik kaldığı, hileyle bu işlerin gizliden yapan, art niyetli üreticiler olabilir.
Eğer böyle art niyetli üreticiler varsa, denetim mekanizması kuvvetlenmeli, denetimler artmalıdır. Bazı yerlerde unlu mamuller yediğimizde, mesela yufka yediğimizde lastik gibi oluyor. Bir yufka imal edilirken, katkı maddesi olarak sistein kullanılıyor mu? Diyelim kullanılıyor. İnsan saçından veya domuz kılından üretilen sisteinse, biz Müslümanlar adına gerçekten sıkıntı bir durum.
İslami yönden, insan uzuvu ve domuz yemesi haramdır. Onun için dolayısıyla domuzun kılı da, insanı saçıda haram olur.
Örneğin 2020 yılında bir balık krakerde sistein çıktı. İçinde ki maddeler kısmında Fransızca yazıldı ama Türkçe olarak yazılmadı. Üstelik ismi zikredemeyeceğim bir zincir markette satışa sunulan bir ürün, tüketici burada aldatıldı.
Sistein ham maddesi konusunda tartışma yaratan sıkıntılı bir aminoasit, hangi ham maddeden üretildiği biz Müslümanlar için önemli bir husus.
Kozmetik sektöründe ve ilaç sanayisinde kullanılan sistein hangi ham madde de kullanılıyor. Bunları maalesef bilmiyoruz. Eğer şüpheli ham maddelerden kullanıyorsa vay halimize..
2013 yılında ekmekte katkı maddesi yasaklandı. Gündelik yediğimiz beyaz ekmeklerde elbette yok. Ama diğer unlu mamuller de bu yasak geçerli değil.
Sisteinin en büyük üreticisi Çin, en ucuz ham maddesi insan saçı, inşallah diğer İslam ülkelerine ihraç edilmiyordur.
Velhasıl kelam biz Müslümanlar adına, haram helal noktasında şüpheli bir madde, sizleri bilgilendirmek amaçlı bu yazıyı kaleme aldım. Saygılarımla..