Ülkemizi derinden etkileyen ve deyim yerindeyse ‘’küçük bir kıyamet’’ senaryosu gibi gerçekleşen Kahramanmaraş Pazarcık Merkezli deprem ve hemen akabindeki hala devam eden bağımsız birçok depremle (artçılardan hiç bahsetmedim) sarsılmaya devam etmekteyiz. Ankara’ da yaşamam hasebiyle buradaki mücadeleye, yardım için bir an olsun düşünmeyen insanımıza, gücü yettiğince; elinden gelen ne varsa yapmaya çalışan kadir şinas yüce Türk milletinin ‘’adam’’ gibi ‘’adam’’ olanlarına ise ömrüm vefa ettikçe şehadet edeceğimden en küçük şüpheniz olmasın. Bu vesileyle en baştan, bu büyük afette hayatlarını kaybeden vatandaşlarımızı rahmetle anar; yaralılarımıza yüce rabbimden acil şifalar niyaz ederim.
Günlerdir, alanında uzman hocalarımız, akademisyenlerimiz, üniversitelerimiz, kurum ve kuruluşlarımız ne yapılabilir(di) noktasında açıklamalar, basın toplantıları, televizyon programları, sunumlar gibi pek çok etkinlikler gerçekleştirdi. Bu yazımızda sık konuşulan ve aynı zamanda her dem vurgulanan ve bizim gibi bir deprem ülkesi olan Japonya’da alınan deprem önlemlerini kıymetli Hür Havadis okuyucuları için özetleyelim istedik. Evet sık duyduğumuz bir klişe (‘’adamlar işi çözmüşler’’) olmanın ötesine geçen ve Japonya’nın depremler için aldığı önlemleri 4 alt başlıkta özetlemeye çalıştım. Japon’yada:
- TRENLER
Sismik aktiviteyi (depremleri) izlemek için her tren rayına sismometreler yerleştirilmiştir. Sinyal verildiğinde, sistem frenleri otomatik olarak etkinleştirir ve depremden önceki sürede neredeyse durma noktasına gelir. Bununla beraber trenler için tamamen raydan çıkmayı önleyecek korkuluklar gibi güvenlik önlemleri eklenmiş ve rayların çoğu sallanma hareketini sürdürmek için inşa edilmiştir. Son hızla giden bir hızlı tren bile durabilir ve yolcularını güvende tutabilir.
- BİNALAR
Bir deprem sırasında gökdelenlerin ayakta kalması bir Japon mühendisliği harikasıdır. Birçoğunda, binayı stabilize etmek için binanın hareketiyle birlikte sallanan bir karşı ağırlık sistemi kuruludur.
Daha küçük evler, 6 yöndeki hareketi absorbe edebilen (soğurabilen/sönümleyebilen) ve depremin etkilerini azaltabilen esnek temeller üzerine inşa edilmiştir. Asansörler otomatik olarak kapanır ve tekrar çalıştırılmadan önce kontrol edilmeleri gerekir. Gaz, elektrik ve su hatları tetiklendiğinde otomatik olarak kapanarak yangın, su baskını ve patlamaları önler.
- İNSANLAR
Çocuklar, okulları tarafından anaokulundan itibaren depremlerle başa çıkmak için eğitilirler. Tatbikatlar yaparlar, panik yapmamayı öğrenirler ve simülasyon makinelerinde deneyim kazanırlar. Bir depremden sonra, evde veya ailede bir hasar olması durumunda, bir yetişkinin çocuğu okuldan alması gerekir.
Deprem anında herkesin benimsediği sakin bir ‘panik yok’ tavrı vardır. İnsanlar korktuklarında bile protokolleri takip eder ve mümkün olan en güvenli ortamı sağlamakla sorumludurlar.
- İTFAİYE
Japonya (suç açısından) dünyadaki en güvenli yerlerden biridir, ancak doğal afetlerin ne kadar yıkıcı olabileceğini asla unutmazlar. İtfaiyeler durmaksızın tatbikatlar yaparlar ve tüm bu disiplin, bir deprem bir gaz yangınına neden olduğunda sorunu sakin ve iyi eğitimli bir şekilde halletmek için acele ederler.
Dahası;
Büyük bir felaket olursa…
Japon aileler, her aile üyesi için acil durum malzemeleriyle dolu bir sırt çantası bulundurur. Bu sırt çantaları yiyecek, ilaç, güneş enerjili güç kaynakları (power-bank) ve sahibinin ihtiyaç duyabileceğini düşündüğü diğer şeyleri içerir. Bu sırt çantaları sorumlu kişi tarafından özenle korunur ve asla unutulmaz.
Nerede yanlış(lar) yaptığımız sizce de çok açık değil mi (?)
Ülkemize bir kez daha başsağlığı ve sabırlar dilerim…
Sizler için özetlemeye çalıştığım bu yorum bloğunun orijinal haline ise https://clairehagin.medium.com/how-japan-deals-with-earthquakes-and-why-its-the-safest-country-in-the-ring-of-fire-42925f22f1ff adresinden ulaşabilirsiniz.
Sabırla….