MEMURLARIN ÖZLÜK HAKLARI VE KORKU KÜLTÜRÜ

Çoğu memur özlük haklarından habersiz, yeni kazanılmış hakları takip edemiyor. Kamu görevlilerinin yasal haklarına kulakları aşina ama uygulama ve bu yasal hakları kullanma konusunda maharetli değiller maalesef. Peki, memurların yasal hakları nelerdir?

Kamu idareleri, yönetimleri ve amirleri tarafından uygulanan mobbing’ler neticesinde, müracaat, şikâyet ve dava açma haklarına az önce bahsettiğim gibi, kulakları aşina ama uygulama ve bu hakları kullanma konusunda kamu görevlilerinin sıkıntıları var. Neden?

Çünkü adil bir düzen yok, uygulanan yaptırımlar konusunda da, dava açma haklarının da önü kesiliyor. Kamu görevlileri dava açar ise, idareler tarafından üretilmiş, tasarlanmış korku kültürü mevcut. Korku kültürüyle idare yönetimi izleniyor. Korku Kültürüyle yönetilen memur, amir olduğu zaman o da kültürle hareket ederek amirlik yapmaya başlıyor. Ve adil olmayan düzen böyle devam ediyor.

Peki, bu yıldırma politikaları nelerdir? Örneğin yer değişikliği, sürgün, ağır iş yükleme, psikolojik sözlü şiddet, tutanak tutma vb. bir sürü mobbigler uygulanıyor. Bunları başına geleceğini tahmin eden çalışan dava açmaktan ve yasak haklarını aramaktan vazgeçiyor. Ve susturuluyor.

Bunun kanıtı nedir? En çok dava açan çalışanlar kimler?

Emekli olanlar, kurum değiştirenler.

Peki, bunun nedeni nedir? Bu durumu üreten sebep nedir?

İdarelerin çalışanlar üzerinde ürettiği korku kültürüdür.

Sendika Kurma ve Sendikaya Üye Olma Hakkı; Devlet memurları, Anayasa ve Devlet memurları kanunun 22 Maddesi uyarınca, sendikalar kurabilir ve bunlara üye olabilir.

Kurum ve kuruluşlarda korku kültürünün hâkim olduğu bir diğer konu sendika üyeliğidir. Herkes istediği sendikaya üye olma hakkına veya istifa edip, hiçbir sendikaya üye olmama hakkına sahiptir.

Sendika işlerine, sendikaya üye olmaya, korku kültürü hâkim olmamalı. Sendikacıların üyelere, üyelerin sendikaya bakış açıları değişmeli. Üyelerin eleştiri yaparken sendika faaliyetlerini düzgün bir şekilde incelemeli. Sendikadan taleplerini yazılı olarak iletmeli. Sendika üst yönetimlerinde bu talepleri hükümete iletmelidir.

Sendikacıların üyelere bakış açıları değişmeli, iletilen talepleri dikkate alarak ve süzgeçten geçirerek bu taleplerle ilgilenmelidirler.

Sendikaya üye olma kesinlikle korku kültürüyle değil, gönüllü olarak yapılması gerekmektedir.

Şimdi Belediyelerde bakıyoruz. Yönetim değişiyor, yeni bir belediye başkanı seçiliyor. Ve ardından o belediyede yetkili sendika el değiştiriyor. İşte bu doğru bir şey değil. Korku kültürünün doğurduğu bir durum.

Kurum ve Kuruluşlarda iki en derin sorundan bahsettik bugün, emin olun bu iki sorun, Türkiye’de çözüldüğü zaman, geri kalan tüm verilmeyen haklarınız çorap söküğü gibi gelecektir. Adil bir düzen için temel sorunların çözülmesi gerekir. Temel ve sorunlar çözülür ise adil düzen kaçınılmazdır.

Memurlara siyaset yapma yasağı ve grev yasağı kalkmalı.

Kamu’da çalışan memurlara siyaset yapma yasağı ve grev yapma yasağı kesinlikle kalkmalıdır. Yaşadığımız yüzyılda zihinlerde oluşan pranganist düşünce delinmeli, işçilere tanınan siyaset yapma ve grev yapma hakkı memurlara da tanınmalıdır.

Exit mobile version