ÜNİVERSİTE TERCİHLERİ VE GELECEĞİN MESLEKLERİ

Bilindiği üzere 2021 YKS sınav giriş başvuruları ÖSYM’nin bu yıl için açıkladığı sınav takvimine göre henüz bitmiş; sınav sonrası yapılacak tercihler ise 2021 YKS adayları için yerleştirme sonuçları açıklanıncaya kadar önemle üzerinde durulması gereken bir husus olarak karşımızda durmaktadır.

Endüstri 4.0 atılımının tüm yerküreyi etkisi altına alan ve olmazsa olmazı TEKNOLOJİ temelli mesleklerini özellikle üniversite sınavlarına girecek ve tercih yapacak öğrencilerimize kısa ve öz olarak aktarmak istedim. Teknoloji sektörü her geçen gün yenilense de bu alanda bazı özel becerilere diğerlerinden daha çok ihtiyaç duyulmaktadır Öngörülebilir gelecekte güçlü talep görmesi beklenen özel teknoloji ile ilgili mesleklerden öne çıkan yedi (7) tanesini bu yazımızda bulabilirsiniz. 

  1. VERİ TABANI YÖNETİCİSİ 

Veri tabanı yöneticileri bir kuruluşun verilerini yönetir. Veri tabanlarının verimli bir şekilde çalışmasını ve yetkisiz kullanıcılardan korunmasını sağlarlar. Veri tabanı yöneticileri ayrıca bir şirketin verilerini organize etmekten ve verimli bir şekilde depolamaktan sorumludur. Bu meslek genellikle yönetim bilgi sistemleri (MIS) veya bilgisayarla ilgili bir alanda lisans derecesi gerektirir. Dahası, Veri tabanı yöneticilerinin veri tabanı dillerini anlaması gerekir ki; en yaygın kullanılanı SQL olarak da bilinen Yapılandırılmış Sorgu Dili’dir. Bir Veri tabanı yöneticisi, bir işverenin yahut çalıştığı ya da çalışacağı kurumun kullandığı programlama diline aşina olmalıdır.

  1. YAZILIM GELİŞTİRİCİLER 

Bir bilgisayar programının arkasındaki yaratıcı zihin, bir yazılım geliştiricisidir. Bazı yazılım geliştiriciler uygulamalar oluştururken bazıları ise sistemler oluşturur. Yazılım geliştiriciler genellikle bilgisayar programcılarıyla birlikte çalışırlar. Yazılım geliştiriciler tipik olarak bilgisayar bilimi, yazılım mühendisliği veya bilgisayarla ilgili bir alanda lisans derecesine sahiptir. Bazı durumlarda matematik lisans mezunlarına da ihtiyaç duyulabilir. 

  1. WEB TASARIMCISI (GELİŞTİRİCİSİ) 

Web uygulama geliştiricileri, müşteri beklentilerini karşılayan çevrimiçi yazılım oluşturmak için programlama dillerini kullanır. Bir geliştirici birden çok programlama dilinde ve işletim sisteminde çalışabilir. İşverenler genellikle bilgisayarla ilgili eğitim ve ilgili iş deneyimi ararlar. Bu becerilere olan yüksek talep nedeniyle, resmi bir derece her zaman gerekli değildir.

  1. BİLGİSAYAR SİSTEM ANALİSTLERi 

Bilgisayar sistemleri analistleri, bir şirketin bilgisayar sistemlerini ve prosedürlerini araştırır, ardından organizasyonun daha verimli çalışmasını sağlamak için bunları tasarlar veya yeniler. Hem iş hem de bilgi teknolojisi (BT) ihtiyaçlarını ve sınırlamalarını anlamalılardır. Sorumlulukları arasında, BT ile ilgili ihtiyaçları belirlemek için yöneticilere danışmakta yer alır. Çoğu bilgisayar sistem analisti, bilgisayarla ilgili bir alanda lisans derecesine sahiptir. Bununla birlikte, sektör ile yakın bir şekilde çalıştıkları için, birçoğu deneyim veya eğitim yoluyla bir iş geçmişine de sahiptir.

  1. MOBİL UYGULAMA GELİŞTİCİLERİ 

Mobil uygulama geliştiricileri yeni ürünler oluşturur veya mevcut olan uygulamaları yeni telefonlarda ve tabletlerde kullanılmak üzere uyarlar. Video oyun stüdyoları, reklamcılık ve pazarlama firmaları dahil olmak üzere sektörlerdeki yaratıcı şirketler artık mobil ortamı güçlü bir içerik dağıtım kanalı olarak kabul etmektedir. Geliştiriciler, operasyonlarını daha verimli bir şekilde yürütmek için daha basit ürünlere ihtiyaç duyan devlet kurumlarından, finans kurumlarından ve sektörlerden de talep görmektedir. Bu meslek sahibi çoğu kişinin yazılım mühendisliği veya bilgisayar bilimi geçmişi vardır.  Yurtdışında bazı eğitim kurumları ise artık mobil uygulama geliştiriciliği alanında diploma vermektedir.

  1. PAZAR ARAŞTIRMASI ANALİSTİ

Pazar araştırması analistleri, şirketlerin insanların hangi ürünleri istediğini, bunları kimin ve hangi fiyata satın alacağını anlamasına yardımcı olur. Tüketiciler ve ürünler hakkında veri toplarlar, bulguları analiz ederler ve meslektaşları ve müşterileri tarafından kullanılmak üzere raporlar hazırlarlar. Bu meslekteki profesyoneller birçok farklı geçmişe sahip olabilmektedirler. Meslek sahiplerinden bazıları istatistik, matematik veya bilgisayar bilimleri alanında derecelere sahipken, diğerleri işletme, sosyal bilimler veya iletişim alanlarında geçmişe sahiptirler.

  1. BİLGİ GÜVENLİĞİ ANALİSTİ

Bilgi güvenliği analistleri, bir kuruluşun bilgisayar ağlarını ve sistemlerini korumak için önlemleri koordine eder ve uygular. Bu pozisyonlardaki insanların belirleyici bir özelliği, herhangi bir zamanda bir güvenlik ihlali meydana gelebileceği için değişime uyum sağlayabilmesidir. Çoğu bilgi güvenliği analisti, bilgisayar bilimi, programlama veya ilgili bir disiplin alanında lisans derecesi de dahil olmak üzere çok yönlü bir bilgisayar eğitimine sahiptir. 

Sevgili gençler,

Tarafınıza ulaştırmaya çalıştığımız bu yazıda dikkatimi çeken en önemli noktanın artık tek bir alanda değil; aksine birkaç farklı alanda kendimizi geliştirmek ve yetiştirmek olduğu çok net olarak ortadadır. Yine bu makaleden de anlaşılacağı üzere sadece matematik, bilgisayar ya da sadece sosyal bilimler değil; hemen hemen tüm alanlarda disiplinler arası farklı alanların ortaklığının gelecek nesillere aktarılması ve uygulanabilmesi zaruri gözükmektedir. Haklı olarak böylesi önemli bir konuda yazımızı kısa bulanlar ve okumak için vakti olan tüm gençlerimiz için ise konunun kıymetli akademisyenlerimiz, iş insanlarımız ve sektör temsilcileri tarafından TÜM yönleriyle detaylı bir şekilde ele alındığı; dahası Mühendislik ve Fen Bilimleri Grupları, Sağlık Bilimleri Grubu, Sosyal Bilimler Grubunu da kapsayan değerlendirmeleri ve çalışmaları Yükseköğretim Kurumumuz tarafından dijitalleştirilerek erişime sunulan:

https://www.yok.gov.tr/Documents/Yayinlar/Yayinlarimiz/2019/gelecegin_meslekleri_calismalari.pdf” belgesine ulaşarak okumanızı ve yeni hayatlarınıza adım atacağınız üniversite eğitiminizdeki güçlü ufuklar için şimdiden ısrarla tavsiye ederim. 

Unutmayalım ki:

“Bilginin efendisi olmak için çalışmanın kölesi olmak gerekir.” (Honoré de Balzac)

Sevgi ve başarı dileklerimle…

Kaynakça: 

Yukarıda sizler için özetlenen yazının orjinal metni: https://www.thebalancecareers.com/the-7-fastest-growing-tech-jobs-of-the-future-2071965 linkinde verilmiş olup; bir bilgisayar bilimcisi ve dijital girişimci olan Laurence Bradford tarafından kaleme alınmıştır. 

Exit mobile version