• Anasayfa
  • Yazarlar
Cuma, 9 Mayıs, 2025
  • Giriş
  • Kayıt Ol
Hür Havadis
  • Türkiye
  • Dünya
  • Politika
  • Kültür ve Sanat
  • Spor
  • Ekonomi
  • Sağlık
  • Belediyeler
11 °c
Ankara
Bulunamadı
Tüm Sonuçlar
  • Türkiye
  • Dünya
  • Politika
  • Kültür ve Sanat
  • Spor
  • Ekonomi
  • Sağlık
  • Belediyeler
Bulunamadı
Tüm Sonuçlar
Hür Havadis
Bulunamadı
Tüm Sonuçlar
Anasayfa Genel

Cumhuriyet Destanı ve Ankara Sevdası

Ahmet Tek Yazar Ahmet Tek
25 Mart 2024
Genel
0 0
0
0
PAYLAŞIM
44
GÖSTERİM
Facebook'da paylaşTwitter'da paylaşWhatsapp'ta paylaş

Dünyada beş kez başkent olmuş bir şehir parmakla gösterilmez mi? Bu şehrin mirasına sahip çıkılmaz mı? 100 yıllık bir Cumhuriyet’in her gününe tanıklık eden ve geçmişiyle övünmeyi bilmeyen bir şehir sevilmez mi? Mütevazılıkta rakip tanımayan, dertlilerin derdine çare aramaktan bitap düşen bir şehire gönül verilmez mi? “Biz bu şehrin sevdalılarıyız” diyen bir ekip, Başkent Ankara Meclisi çatısı altında buluşarak güzel çalışmalar yapıyor.

Ahmet Hamdi Tanpınar, “Beş Şehir” adlı eserinde Ankara’yı anlatırken Hacı Bayram Camii ile Agust Tapınağı’nın yan yana bulunmasına dikkati çeker. Bu yan yana duruş hem hoşgörü hem modernitenin simgesidir. Ankara’yı Tanpınar kadar iyi gözleyen, mimarisinin ve ruhunun röntgenini çeken başka çok az yazar vardır.

Tanpınar, Kale’den şehre bakar, şehrin kurucusu olarak gördüğü Hacı Bayram Veli ile konuşur. Ankara Kalesi’ni ‘çelik zırhlarını giymiş ortada dolaşan bir eski zaman silâhşoru’na benzetir. “Ankara, bana daima dâsitanî (destansı) ve muharip göründü” der.

Tanpınar’a göre Ankara, Cumhuriyet’in yeni medeniyet arayışının ana durağıdır. Bu yönüyle yaşanan Ankara, tasarlanan Ankara veya algılanan Ankara, Cumhuriyet’in diğer şehirlerine örnek olacaktır.

Tanpınar’ın ifadesiyle, yaşanan ve tasarlanan Ankara unutuldu, algıların şehri Ankara zihinlere yerleşti.

Ankara, Anadolu’nun en güzel şehri olmasına rağmen, “gri kent” iftirasına uğradı. “Denizi olmayan yerde yaşanmaz” diye dalga geçildi. Seğmenleri unutuldu, yerine ‘Angara Bebeleri’ oturtuldu. Siyasetin günah keçisi ilan edildi. Yüzü gülmez, ciddi insanların zorunlu iskana tabi tutulduğu özel bölgelere benzetildi.

Belki bu yüzden, Türkiye Cumhuriyeti 29 Ekim 2023’de 100. yılını kutlarken, Ankara’nın da başkent oluşunun 100. yılıydı. Ama bundan birçok Ankaralı’nın haberi olmadı.

Ankara köy, Ankara beton, Ankara’da gece hayatı ölü, Ankara mutsuz, Ankara soğuk, Ankara sıkıcı, Ankara’da gezilecek yer yok,
Ankara memur şehri, Ankara ruhsuz…

Bunlar hep Cumhuriyet’i kuran kahramanların, başkent seçtikleri Ankara’yı kötü gösterme çabasından başka şey değildi. Bir de bilmeden konuşanlar var ki, Ankara’ya onlar kadar kötülüğü dokunan yoktur. Ankara’nın hak etmediği çirkin sözcükler birike birike çöp dağları oluşturdu.

Ankara’yı ithamlardan, gri şehir iftirasından ve çirkin sözcükler çöplüğünden kurtarmak için bir süredir çaba gösteren bir oluşum var. Bu oluşum; Ankara’nın en büyük sivil toplum çatı kuruluşu Başkent Ankara Meclisi. Fikir babası, mimarı ve Yönetim Kurulu Başkanı ise Nevzat Ceylan.

Nevzat Ceylan, Ankaralı, Ankara sevdalısı. Bürokrasinin ve siyasetin içinden gelme. Milli Parklar ve Av Yaban Hayatı Genel Müdürlüğü döneminde Türkiye’ye Milli Park kavramını tanıttı. İlk foto safari düzenleyen bürokrat oldu. 25.,26.,27‘nci dönem Ankara Milletvekili olarak görev yaptı.

Nevzat Ceylan’ın Ankara için yaptığı son güzel iş, “Ankara Ahi Cumhuriyet’inden Türkiye Cumhuriyeti’ne – 100. Yılda Başkent Ankara” konulu panel oldu.

Panel, Altındağ Ulucanlar Cezaevi Müzesi Sanat Sokağı Sinema Salonunda, Ankara Bilim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Demir moderatörlüğünde gerçekleştirildi.

Panele Ankara Valisi Vasip Şahin, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Ankara Bilim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Demir, Ankara Yüksek İhtisas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kadirhan Sunguroğlu, hemşehri dernekleri federasyonlarının genel başkanları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, kanaat önderleri ve akademisyenler katıldı.

Nevzat Ceylan, açılış konuşmasında Ankara’nın tarih boyunca beş kez başkentlik yaptığını söyledi. Ceylan “Başkent Ankara; 1073 yılında Türklerin eline geçmeden önce 3 kez başkentlik yapmış kadim şehirdir” dedi.

Ceylan’ın ifadesiyle Ankara’nın ilk başkentliği eski çağlarda kurucusu ve isim babası Frig Kralı Midas döneminde olmuş. Sonra M.Ö. III. yüzyılda yöreye yerleşen Galat akıncılarının bir boyu olan Tektosagların başkenti olmuş.

Roma İmparatoru Augustus M.Ö. 25’te, Galatya’yı Roma egemenliği altına almış ve Ankara Roma’nın eyaleti Galatya’nın başkenti olmuş.

Nevzat Ceylan’ın tarihi kaynaklardan aktardığına göre, Ankara 13. yüzyılda bir Cumhuriyetin başkentliğini yapmış. Anadolu topraklarında ilk Cumhuriyet, Ankara’da kurulmuş: Ahi Cumhuriyeti.

Ceylan, Moğol istilasından sonra Anadolu Selçuklu Devletinin yıkılmasıyla Anadolu’nun her yanında beylikler kurulduğunu hatırlatarak şunları söyledi:
“Bu dönemde, sadece Ankara’da beylik kurulmadı. Ankara 1290 ile 1363 yılları arasında Osmanlı hakimiyetine geçene kadar, çok köklü bir Ahi geleneği olan ve seçimle gelen Ahi şeyhleri tarafından Cumhuriyet şekliyle yaklaşık 70 yıl yönetilmiştir.”

Ankara Valisi Vasip Şahin ise Cumhuriyet döneminin simge şehri olan Ankara’nın birçok medeniyetin izini taşıdığını söyledi. Şahin, “Bu medeniyetlerin izlerini Ankara’ya tekrar kazandırmamız lazım. Bizim Ankara’yı tekrar, gerçekten bir medeniyet şehri, kültür şehri olarak tanıtmamız lazım” dedi.

İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğünün desteklediği panelde, Ankara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Seyfettin Erşahin, “Ankara Ahi İktidarının Oluşumu”, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hüseyin Çınar, “Ankara Ahilerinde Ekonomik Yapı”, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nden Prof. Dr. Osman Şimşek, “Ankara Ahilerinde Sosyal Yapı”, Nevzat Ceylan “100. Yılda Başkent Ankara” konularında sunum yaptılar.

Ankara’ya gönlünü kaptıranlardan biri de şarkıcı ve söz yazarı Cem Adrian olmuş. Cem Adrian bir sanatçı inceliğiyle Ankara’ya vurulmasını öyle nahif, öyle zarif ve öyle kibar dile getirmiş: “Üzgünüm İstanbul, seviştik bitti. Ben Ankara’ya aşığım…”

Önceki Haber

Muhsin Yazıcıoğlu Kimdir?

Sonraki Haber

UAD YOLUYLA “ADALET” GÖRÜNÜMLÜ KATLİAM TİYATROSU!

Ahmet Tek

Ahmet Tek

Sonraki Haber

UAD YOLUYLA “ADALET” GÖRÜNÜMLÜ KATLİAM TİYATROSU!

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin

  • 381 Takipçi
REKLAM
  • Tarihte Bugün
  • Çok Okunanlar
  • Yazarlar

Tarihte Bugün; 9 Mayıs 1955- Türkiye’de İlk kez Anneler Günü Kutlanmaya Başlandı

9 Mayıs 2025

Tarihte Bugün; 8 Mayıs 1157- Selçuklu Sultanı Ahmed Sencer’in Ölümü

8 Mayıs 2025

Tarihte Bugün; 7 Mayıs 1943- Ali Fethi Okyar Vefat Etti

7 Mayıs 2025

Tarihte Bugün; 5-6 Mayıs- Hıdırellez Bayramı

5 Mayıs 2025

ÖĞRETMENİM BENİ FARK ET!…

29 Temmuz 2022

ANNELER CARİYE OLUNCA!…

1 Haziran 2022

HOŞGELDİN ASYA

25 Mart 2023

AYDINLIK YARINLARA

11 Mart 2022
Ahmet Tek

Ahmet Tek (129)

Dr. İsmail Tekpınar

Dr. İsmail Tekpınar (92)

Dr. Adnan Küçük

Dr. Adnan Küçük (68)

Necati İLMEN

Necati İLMEN (58)

E. Enes Kara

E. Enes Kara (53)

Dr. İdris Tüzün

Dr. İdris Tüzün (48)

Sinan Tekin

Sinan Tekin (40)

Ali Murat Duman

Ali Murat Duman (40)

Bayram Baş

Bayram Baş (35)

Ekrem YILDIRIM ESEVELİOĞLU

Ekrem YILDIRIM ESEVELİOĞLU (29)

Doç. Dr. Şemseddin Kırış

Doç. Dr. Şemseddin Kırış (25)

Prof. Dr. Emre Güler

Prof. Dr. Emre Güler (22)

Ali Semerci

Ali Semerci (17)

Fatıma Zehra

Fatıma Zehra (13)

Dr. İsmail Tekpınar

Dr. İsmail Tekpınar (10)

İbrahim Eksilmez

İbrahim Eksilmez (2)

Son Haberler

Tarihte Bugün; 9 Mayıs 1955- Türkiye’de İlk kez Anneler Günü Kutlanmaya Başlandı

9 Mayıs 2025

Sen Benim 16 Yaşımsın

8 Mayıs 2025

Tarihte Bugün; 8 Mayıs 1157- Selçuklu Sultanı Ahmed Sencer’in Ölümü

8 Mayıs 2025

Son Dakika! Ankara’da Araç Yangını Paniğe Neden Oldu

7 Mayıs 2025
Hür Havadis

Kaliteli, doğru, güvenilir haberi sesi olmaya çalışıyoruz.

Bizi Takip Edin

Kategoriler

  • Belediyecilik
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Haftanın Şiiri
  • Kültür ve Sanat
  • Önemli Şahsiyetler
  • Oyun
  • Politika
  • Sağlık
  • Sanat ve Kültür
  • Siyaset
  • Son Dakika
  • Spor
  • STK Faaliyetleri
  • Tarihte Bugün
  • Tasavvuf
  • Teknoloji
  • Terör İle Mücadele
  • Türkiye

Son Haberler

Tarihte Bugün; 9 Mayıs 1955- Türkiye’de İlk kez Anneler Günü Kutlanmaya Başlandı

9 Mayıs 2025

Sen Benim 16 Yaşımsın

8 Mayıs 2025

© 2021 Hür Havadis

Bulunamadı
Tüm Sonuçlar
  • Türkiye
  • Dünya
  • Politika
  • Kültür ve Sanat
  • Spor
  • Ekonomi
  • Yazarlar
  • Giriş

© 2021 Hür Havadis

Hoşgeldiniz

Lütfen bilgileriniz ile giriş yapınız

Şifremi unuttum? Kayıt Ol

Yeni hesap oluşturun!

Kayıt olmak için formu doldurunuz

Tüm alanları doldurun. Giriş yap

Şifre hatırlatma

Şifre değiştirmek için kullanıcı adınızı veya emailinizi girin!

Giriş yap