• Anasayfa
  • Yazarlar
Pazartesi, 6 Şubat, 2023
  • Giriş
  • Kayıt Ol
Hür Havadis
  • Türkiye
  • Dünya
  • Politika
  • Kültür ve Sanat
  • Spor
  • Ekonomi
  • Sağlık
  • Belediyeler
11 °c
Ankara
Bulunamadı
Tüm Sonuçlar
  • Türkiye
  • Dünya
  • Politika
  • Kültür ve Sanat
  • Spor
  • Ekonomi
  • Sağlık
  • Belediyeler
Bulunamadı
Tüm Sonuçlar
Hür Havadis
Bulunamadı
Tüm Sonuçlar
Anasayfa Genel

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE  YAŞLILARIMIZA  HİZMETLERİMİZ

Ali Murat Duman Yazar Ali Murat Duman
23 Ocak 2023
Genel
0 0
0
GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE  YAŞLILARIMIZA  HİZMETLERİMİZ
0
PAYLAŞIM
74
GÖSTERİM
Facebook'da paylaşTwitter'da paylaşWhatsapp'ta paylaş

Biz millet olarak, tarihimiz boyunca yaşlılarımıza daima önem veren, bireysel ve kamusal alanda bu önemin gerektirdiği hizmetleri en üst noktalara taşımaya gayret eden bir toplum olduk.

Onların tecrübeleri, bize ve ülkemize  verdikleri emekler  hep önemsenmiş ve saygı duyulmuştur. Bugünün genç insanı yarının yaşlısı olacağını bilmiş ve nesiller boyu bu bilinç sürmüştür.

Dualarına her zaman ihtiyaç duyduğumuz büyüklerimizin sağlığı ve rahatı için ne kadar çok çalışsak azdır.

Özellikle ihtiyaç sahibi olan yaşlılarımıza yönelik hizmetler bizim için çok önemli olmuş, bu hizmetler artan ve gelişen şekilde devam etmiştir.

Selçuklular döneminde, Sivas’ta 11. Yüzyılda Reha Oğulları tarafından Darülreha denilen ilk huzurevi kurulmuş.

Mısır civarında açılan Gökbörü ( yol gösterici kurt ) tesisleri, darülacezeler,  bize o dönemlerde yaşlılarımız için yapılan hizmetleri gösteriyor.

Osmanlı döneminde, imarethaneler, aşevleri ve tekkeler muhtaç yaşlılarımıza da yardım yapılan yerlermiş.

Özellikle kurulan sayısız vakıflar, hastaneler üzerinden yaşlıya, düşküne toplumun merhamet eli uzatılıyor, sahip çıkılıyor, noksanları gideriliyormuş.

  1. yüzyıldan sonra vakıflar üzerinden yürüyen hizmetlerin yanına, kamusal kuruluşlar ve hayır kurumları da eklenmiş, böylece alan daha da genişlemiş.

1868 yılında kurulan Kızılay, 1895 yılında hizmete giren Darülaceze, Osmanlı döneminde kurulup günümüze intikal eden iki güzide yapı.

Her ikisi de yaşlılara yönelik hizmetlerde kıymetli fonksiyonlar icra ediyorlar.

Cumhuriyetimiz kurulduktan sonra, yaşlımıza yönelik bakım hassasiyeti aynı şekilde devam etmiş ve yeni şartlara göre düzenlemeler yapılmış.

1930 yılında yürürlüğe giren 1580 sayılı belediye yasası ile, bakıma muhtaç yaşlıların korunması, huzurevlerinin açılması ve yönetim yükümlülüğü belediyelere verilmiş.

Aynı şekilde, çeşitli dernekler ve gerçek kişiler de yaşlılara hizmet vermek amacıyla yatılı yaşlı bakım merkezleri açmışlar.

1963 yılında, Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığına bağlı olarak kurulan Sosyal Hizmetler Genel Müdürlüğünün faaliyete geçmesi  ile, artık yaşlılarla ilgili bu alanı planlama, programlama ve yürütme işi doğrudan devletin uhdesine geçmiş.

İlk Huzurevi Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığına bağlı olarak 1968’de Konya’da, daha sonra Eskişehir’de açılmış.

Tarih boyunca, zaten inanç ve kültür kodlarımız gereği yaşlımıza gösterdiğimiz toplumsal ilgi, sevgi ve merhametin devletle bütünleştiği bu güzel işler, böylece taçlanmış ve geleceğe sağlam bir köprü kurulmuş.

1983 yılında 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kanunu ile, bakıma veya yardıma muhtaç aile, çocuk, engelli, yaşlı ve diğer kişilere yönelik tüm sosyal destekler bir mevzuata bağlanmış. Bu çerçevede  Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu ( SHEÇEK ) kurulmuş.

633 sayılı Kanun hükmünde kararname ile 2011 yılında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı  kurulmuş, süreç içinde 2013’de  bakanlığa bağlı  Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tesis edilerek, hizmetler gelişerek, ilerleyerek ve daha nitelik kazanarak yoluna devam etmiş.

Bugün yaşlılarımızın öncelikle aile efradı ve sevdikleri ile güzel, sağlıklı ve mutlu bir hayat sürmelerine ilişkin koruduğumuz bakış açısıyla,  onların ihtiyaçlarına yönelik olarak, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı çatısı altında verilen hizmetler, artarak  başarılı bir şekilde devam ediyor.

Geçmişte yapılmış güzel işlerin üzerine, özellikle son 20 yıldır geliştirilen bakış açısı dikkat çekici ve örnek alınası konumdadır.

Emek veren, bu yolda çaba sarfeden herkesten Mevla razı olsun.

Ne güzel merhamet dolu yüreklerle insanlığa bakanlara.

Ne güzel bu çatı altında emekleri olanlara.

Ne güzel bu ülkenin, bu milletin bir ferdi olanlara.

Selam ve dua ile.

 

Önceki Haber

Tarihte Bugün; 23 Ocak 1913 – Bâb-ı Âli Baskını Gerçekleşti

Sonraki Haber

Kurduğu Sistem Sayesinde 10 Yıldır Elektriğe Tek Kuruş Para Ödemiyor

Ali Murat Duman

Ali Murat Duman

Sonraki Haber
Kurduğu Sistem Sayesinde 10 Yıldır Elektriğe Tek Kuruş Para Ödemiyor

Kurduğu Sistem Sayesinde 10 Yıldır Elektriğe Tek Kuruş Para Ödemiyor

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin

  • 374 Takipçi
REKLAM
  • Tarihte Bugün
  • Çok Okunanlar
  • Yazarlar
Tarihte Bugün; 5 Şubat 1939- Uludağ’da İlk Kez Kayak Yarışmaları Yapıldı

Tarihte Bugün; 5 Şubat 1939- Uludağ’da İlk Kez Kayak Yarışmaları Yapıldı

5 Şubat 2023
Kafkasya Kartalı, Şeyh Şamil Kimdir?

Kafkasya Kartalı, Şeyh Şamil Kimdir?

4 Şubat 2023
Tarihte Bugün; 4 Şubat 1871- Kuzey Kafkasya’nın Politik Ve Dini Önderi Şeyh Şamil Vefat Etti

Tarihte Bugün; 4 Şubat 1871- Kuzey Kafkasya’nın Politik Ve Dini Önderi Şeyh Şamil Vefat Etti

4 Şubat 2023
Tarihte Bugün; 3 Şubat 1451- Osmanlı Padişahı II. Mehmed  İkinci Kez Tahta Geçti

Tarihte Bugün; 3 Şubat 1451- Osmanlı Padişahı II. Mehmed İkinci Kez Tahta Geçti

3 Şubat 2023

ÖĞRETMENİM BENİ FARK ET!…

29 Temmuz 2022

ANNELER CARİYE OLUNCA!…

1 Haziran 2022

AYDINLIK YARINLARA

11 Mart 2022
Badminton Federasyonunda Rezalet

Badminton Federasyonunda Skandal Üzerine Skandal

6 Eylül 2022
İsmail Tekpınar

İsmail Tekpınar (85)

E. Enes Kara

E. Enes Kara (47)

Dr. İdris Tüzün

Dr. İdris Tüzün (40)

Bayram Baş

Bayram Baş (33)

Dr. Adnan Küçük

Dr. Adnan Küçük (31)

Ali Murat Duman

Ali Murat Duman (30)

Ahmet Tek

Ahmet Tek (27)

Necati İLMEN

Necati İLMEN (25)

Prof. Dr. Emre Güler

Prof. Dr. Emre Güler (21)

Ekrem YILDIRIM ESEVELİOĞLU

Ekrem YILDIRIM ESEVELİOĞLU (21)

Doç. Dr. Şemseddin Kırış

Doç. Dr. Şemseddin Kırış (19)

Ali Semerci

Ali Semerci (17)

Zehra Selahattinoğlu

Zehra Selahattinoğlu (12)

Sinan Tekin

Sinan Tekin (9)

Son Haberler

ÖZGÜRLÜK

İNSAN -1-

5 Şubat 2023
Tarihte Bugün; 5 Şubat 1939- Uludağ’da İlk Kez Kayak Yarışmaları Yapıldı

Tarihte Bugün; 5 Şubat 1939- Uludağ’da İlk Kez Kayak Yarışmaları Yapıldı

5 Şubat 2023
Terörist neredeyse hedef orası!

Terörist neredeyse hedef orası!

4 Şubat 2023

MART AYIN DA MEMURLARA VE EMEKLİLERE ARA ZAM VERİLMELİ     

4 Şubat 2023
Hür Havadis

Kaliteli, doğru, güvenilir haberi sesi olmaya çalışıyoruz.

Bizi Takip Edin

Kategoriler

  • Belediyecilik
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Haftanın Şiiri
  • Kültür ve Sanat
  • Önemli Şahsiyetler
  • Oyun
  • Politika
  • Sağlık
  • Sanat ve Kültür
  • Siyaset
  • Son Dakika
  • Spor
  • STK Faaliyetleri
  • Tarihte Bugün
  • Tasavvuf
  • Teknoloji
  • Terör İle Mücadele
  • Türkiye

Son Haberler

ÖZGÜRLÜK

İNSAN -1-

5 Şubat 2023
Tarihte Bugün; 5 Şubat 1939- Uludağ’da İlk Kez Kayak Yarışmaları Yapıldı

Tarihte Bugün; 5 Şubat 1939- Uludağ’da İlk Kez Kayak Yarışmaları Yapıldı

5 Şubat 2023

© 2021 Hür Havadis

Bulunamadı
Tüm Sonuçlar
  • Türkiye
  • Dünya
  • Politika
  • Kültür ve Sanat
  • Spor
  • Ekonomi
  • Yazarlar
  • Giriş

© 2021 Hür Havadis

Hoşgeldiniz

Lütfen bilgileriniz ile giriş yapınız

Şifremi unuttum? Kayıt Ol

Yeni hesap oluşturun!

Kayıt olmak için formu doldurunuz

Tüm alanları doldurun. Giriş yap

Şifre hatırlatma

Şifre değiştirmek için kullanıcı adınızı veya emailinizi girin!

Giriş yap
Manage Cookie Consent
To provide the best experiences, we use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Functional Always active
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistics
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
Manage options Manage services Manage vendors Read more about these purposes
View preferences
{title} {title} {title}