‘’Pandemi yılının son çeyreğini imalat sanayi açısından güzel gelişmelerle tamamladık; bu dönemde imalat sanayimiz, yüzde 10,5’lik büyüme ile Gayrisafi Yurt İçi Hasılaya (GSYH) en çok katkı sağlayan sektör oldu. Üretimdeki bu gelişmenin, beraberinde istihdama da olumlu yansımalarını olduğunu gördük; imalat sanayi kayıtlı istihdamı 325 bin artarak Aralık 2020’de, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,6 artış gösterdi.
2021 yılının ilk aylarını da sanayimiz adına kayda değer verilerle geride bıraktık. Ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11,4 artan sanayi üretimimiz, piyasa beklentilerinin üzerinde bir yükseliş sergiledi. Ocak ayında da yıllık bazda sanayi üretimini en çok artıran G-20 ülkelerinden biri olan Türkiye, üreterek büyümeye devam ediyor.
Avrupa Birliği ile ilişkileri güçlendirmenin ve tam üyelik yolundaki çalışmalara odaklanmanın her zamankinden daha fazla önem taşıdığı bir süreçten geçtiğimizin farkındayız.
Bu bilinçle biz de Bakanlık olarak; iş birliği faaliyetlerimize, uyum düzenlemelerimize hız kesmeden devam ediyoruz. Uyum sürecinde başvurduğumuz başlıca araçlardan olan Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) I. ve II. dönemlerinde 2007 yılından bugüne kadar toplam 87 projeye, 800 milyon avro destek sağladık.
Tanıtım toplantısını geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiğimiz, 2021-2027 yıllarını kapsayan IPA III döneminde de kapasite geliştirme alanındaki teknik destek projelerimizi sürdüreceğiz. Yaklaşık 1 trilyon avroluk bir kaynağı harekete geçirecek bu programın, yeşil ve dijital dönüşüm için gereken yatırımlara kaynak ve bütçe sağlayacağını düşünüyoruz.
Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ortaya koyduğumuz Milli Teknoloji Hamlesi vizyonunun ana hedefi; ülkemizi kritik teknolojilerin pazarı olmaktan çıkarıp, teknoloji ve bilimde öncü bir ülke haline getirmektir. Bu hedefin gerçekleştirilmesinde en çok ihtiyaç duyduğumuz kaynak ise hiç şüphesiz bilim, teknoloji ve yenilik alanında çığır açacak nitelikli insan gücüdür.
2018 yılı sonunda ilk çağrısını yaptığımız Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı ile 21 farklı ülkeden, 127 lider araştırmacıyı ülkemize kazandırdık. 2020 yılında başlattığımız Ulusal Lider Araştırmacılar Programı kapsamında ise 42 yetkin bilim insanına destek verdik. Başarılı sonuçlar elde ettiğimiz bu iki programa genç araştırmacıları da dahil ederek bu yıl yeni çağrılara çıktık.
Uluslararası Lider Araştırmacılar ve Uluslararası Genç Araştırmacılar Programları ile bu yıl en az 100 üstün nitelikli araştırmacıyı daha ülkemizin bilim ekosistemine dahil etmeyi hedefliyoruz. Ülkemizi bilim insanlarımızın, sanayicilerimizin öncülüğünde ve bize inanan herkesin desteğiyle daha güçlü yarınlara taşıyacağımıza inanıyoruz’’
Sevgili gençler, Sanayi ve Teknoloji bakanımız Sn. Prof. Dr. Mustafa Varank’ ın Anahtar dergisi 2021 Nisan sayısında yukarda kaleme almış olduğu metin çok kıymetli olup; sizlerin bizler için ne kadar önemli olduğunu bir kez daha hatırlatıyor.
Bu ülkenin geleceği olarak, harıl harıl üniversite sınavlarına hazırlandığınız bugünlerde ülkemize ve milletimize kazandırabileceğiniz başarılar için dualarımız can-ı gönülden sizler için. Farkındayım; yükünüz ağır, yolunuz uzun ama; ülkemizin ve milletimizin refahı için hepinizi bu kutlu yürüyüşe davet ediyorum. Eminim ki ülkemiz sizlerin omuzlarında ve hemen hemen her alanda yükselen bir dünya yıldızı olmaya devam edecektir.
Sağlık ve başarı dolu geleceklere….