• Anasayfa
  • Yazarlar
Perşembe, 7 Aralık, 2023
  • Giriş
  • Kayıt Ol
Hür Havadis
  • Türkiye
  • Dünya
  • Politika
  • Kültür ve Sanat
  • Spor
  • Ekonomi
  • Sağlık
  • Belediyeler
11 °c
Ankara
Bulunamadı
Tüm Sonuçlar
  • Türkiye
  • Dünya
  • Politika
  • Kültür ve Sanat
  • Spor
  • Ekonomi
  • Sağlık
  • Belediyeler
Bulunamadı
Tüm Sonuçlar
Hür Havadis
Bulunamadı
Tüm Sonuçlar
Anasayfa Genel

ANNELER CARİYE OLUNCA!…

Ekrem YILDIRIM ESEVELİOĞLU Yazar Ekrem YILDIRIM ESEVELİOĞLU
1 Haziran 2022
Genel
0 0
24
0
PAYLAŞIM
1.3k
GÖSTERİM
Facebook'da paylaşTwitter'da paylaşWhatsapp'ta paylaş

“Cibrîl Hadîsi” diye meşhur olan hadîs-i şerifte Resûlullah, “ahir zamanda cariyelerin efendilerini doğuracağından” bahsediyor. Bu hadis-i şerifi ilk duyduğum zaman “padişahlar cariyelerle evleniyorlar, cariyelerden doğan çocuklar daha sonra padişah oluyor, böylece padişah olan çocuk annesine efendi olmuş oluyor” diye düşünürdüm. Böyle anlamak belki bu hadis-i şerifin birçok vechesinden bir vechesidir. Ancak şimdi kendimce daha farklı yönlerini de anladığımı düşünüyorum.

Öğretmenliğe başladığım ilk zamanlar birçok veli çocuklarının eğitimlerine karşı çok ilgisizdi. Hatta bazı öğrencilerimizi, velisini hiç tanımadan mezun ederdik. Bu ilgisiz velileri defalarca okula davet etmemize rağmen bir türlü okula, bizimle görüşmeye gelmezlerdi. Mecburen biz onları ziyarete giderdik. Ama zamanla batılılaşmanın, hızlı kentleşmenin, modernizmin kendisini en fazla hissettirmeye başladığı 90’lı yıllardan sonra durum çok değişti. 80’li ve 90’lı yıllarda uygulanan nüfus plânlama politikalarının etkisiyle de az çocuklu, yani bir iki çocuklu aileler çoğalmaya başladı. Netice itibariyle de çocuklar ailenin merkezine oturdu.

Günümüzde adeta birçok insan çocuğunu haşa rab ittihaz edinmeye başladı. Varsa yoksa çocuklar… Dünyanın ve hayatın merkezinde artık onlar var. Her şey, ama her şey sadece ve sadece çocuklar için.

Hayat artık çocuklara göre planlanıyor. Misafir dahi çocukların durumuna göre kabul ediliyor.

“Bu sene bizim çocuğun sınav senesi misafir kabul edemiyoruz.” diyorlar.

Geçenlerde apartmanda bir komşuya rastladım. Kendisi emekli mühendis. Hal hatır sordum:

-Ne yapıyorsun, dedim.

-Oğlanı bekliyorum.

…… şaşırdım.

-Oğlanın neyini bekliyorsun?

-Bu sene sınav senesi. Başında durmazsak ders çalışmıyor; ya telefona takılıyor ya televizyona. İyi bir üniversite kazanması lazım, dedi.

Bu ifrat değil mi? Allah aşkına rızkın şartı iyi bir üniversite kazanmak mı?

Ev ortamları, hatta akraba ve sosyal ilişkiler dahi çocuğa göre ayarlanıyor. Birçok şey gibi tatil de çocukların durumuna göre planlanıyor. Kısaca anneler cariye, babalar köle, çocuklar efendi oldular.

Bir anne düşünün; elinde kâse ve kaşık çocuğun peşi sıra çocuğa yemek yedirmeye çalışıyor. Adeta çocuğa bir lokma, bir kaşık daha yedirebilmek için kendini paralıyor. Okula anne getiriyor. Çantasını anne taşıyor, sıraya oturtuyor. Sınıftaki oturma düzenine dahi müdahale ediyor. Öğretmene iş öğretmeye kalkıyor. Annelik şefkati ile eğitimi birbirine karıştırıyor. Halbuki eğitimin ilkeleri farklı, formasyonu farklı. Öğretmen artık sınıfa korkarak giriyor. Çünkü aşırı derecede baskı altında. Öğrencilere küçük bir sert davranışı şikayete  konu oluyor. Veli okula baskına geliyor. Benim çocuğumun psikolojisi bozuldu, öğretmen benim çocuğuma bağırmış, sert davranmış, rencide etmiş diyor. Bazen bu durum öğretmene saldırı şekline dahi dönüşebiliyor. Sanki öğretmenin psikolojisi yok. İlçe milli eğitimler adeta CİMER’e cevap yazmakla ve muhakkik görevlendirmekle başa çıkamaz oldular. Kimse çocuğuna toz kondurmuyor. Herkesin çocuğu sütten çıkmış ak kaşık.

-Benim çocuğum yanlış yapmaz; kötü şeyler asla yapmaz, diyor.

Bunların gözünde yanlışı ya öğretmeni yapıyor ya da diğer çocuklar.

Yazık, heyhat; özgüvensiz, kişiliksiz, sorumluluk duygusu olmayan çocuklar yetişiyor! Çünkü her şeyi anne yapıyor. Kocaman çocukların yemeğini dahi anne yediriyor. Anne düşünmüyor ki, gür ağacın gölgesinde ot bitmez.

Baba maddi imkânları sağlamakla işin olacağını zannediyor ya da çocuğuna yardımcı kaynaklar arama peşinde. Hangi okul daha iyi. Hangi öğretmen daha başarılı. Hangi kurs sınava daha iyi hazırlar. Hangi öğretmenden özel ders aldırsak, bunun telaşı içinde. Çocuklar adeta yarış atı. Ebeveynler kendi olamadıklarını ve yapamadıklarını çocukları üzerinden olmaya ve yapmaya çalışıyorlar. Çocukluğunu ve gençliğini yaşayamamış bir nesil yetişiyor. Çocuklar ve gençler dört duvar arasında sadece ders çalışmakla ve dijital ortamlarda dolaşmakla meşguller. Saygı, empati ve merhamet yoksunu bencil bireyler oluyorlar. Oysa ki bu çocukların koşup oynamaları gerekiyordu. Şarkı söylemeliydiler güneşe, aya. Salıncaklara binip, uçurtma uçurmalıydılar. Mahallede boş arsalarda -artık bulabilirlerse- top sektirmeliydiler. Yaşları neyi gerektiriyorsa onu yapmalıydılar. Bununla beraber bir takım sorumluluklar da almaları gerekiyor. Gençlerimizin en azından bazı ev işlerini, kendi yaşamıyla ilgili birtakım kazanımları edinmesi gerekiyor. Mesela yatağını toplamak, yemeğini ve ütüsünü yapmak gibi.

Yedi Güzel adamdan birisi olan hemşehrim şair Erdem Beyazıt “Bir de baharlar bilirim memleketime özgü/Apartman odalarında büyüyen çocukların bilmediği bilemeyeceği.” diyordu. Şimdi öyle baharlar kaldı mı ki?

Neredeyse artık apartman odalarında büyümeyen çocuk yok gibi.

Çünkü çocukların ders çalışması lazım. (Bu çalıştıkları derslerin birçoğu da sınav kazanmaktan başka hiçbir işe de yaramıyor) Yarışa, maratona hazırlanması lazım. Doktor olması, avukat olması, hâkim olması, mühendis olması gerekiyor. Ya da çok para kazanması, meşhur olması, yüksek mevki ve statüler elde etmesi gerekiyor. Bir veli özel okul fiyatlarının çok yüksek olmasından şikâyet ediyor.

-Ama mecburuz, ne yapabiliriz ki, diyor.

Vay be, devletin okulu yok mu? Bazı insanlar para zoruyla çocuklarını okutuyor. Adeta bir servet harcıyorlar.

Abartıyor muyum? Otuz yedi yıllık bir eğitimci olarak az bile söylediğimi düşünüyorum. Çoğunlukla velilerimiz tarafından çocuklardaki özel yetenek ve kabiliyetlere önem verilmiyor. Farklılıkları göz önüne alınmıyor. Bütün çocuklardan iyi bir üniversite kazanmaları isteniyor. Sanatmış, kültürel ve sosyal faaliyetmiş, estetikmiş, eğilimlermiş, duygularmış bunların çok da önemi yok. Bu devirde büyük bir şair, ressam, sanatkâr, bir romancı olmak para kazandırmaz ki. Velî kitap okumuyor, çocuklara da okuma alışkanlığı kazandırılamıyor. Boş işlerle uğraşmaması lazım.(!) İlla akademik eğitim.

Pekâlâ, ne yapmalıyız. Bence evvela vasatı yakalamalıyız. İfrat ve tefritten uzak durmalıyız.

Çocuklarımızın önce iyi bir insan, güzel bir müslüman olmasını arzulamalıyız. Onların yetişmesinde dürüstlük ve doğruluk şiarımız olmalı. Güzel ahlakı her şeyin önünde tutmalıyız. Yalana asla müsaade etmemeli ve onlara yalan söylememeliyiz. Her zaman helal yedirmeli ve helal kazanmalarını önermeliyiz. Dünyalıklarını düşündüğümüz kadar ahiretlerini de düşünmeliyiz. Zira her insan ölümü tadacaktır. Hangi anne çocuğunu ateşe atmak ister ki.

Çocuklarımızın da bir imtihan vesilesi olduğunu hatırımızdan hiçbir zaman çıkarmamalıyız. Arkamızdan, “Bu çocuğun anne babasından Allah razı olsun, ne güzel evlat yetiştirmişler.” dedirtmeliyiz. Bence mesele bu. Aksi takdirde pişmanlığımız kaçınılmaz olur. Allah bu durumdan hepimizi muhafaza eylesin.

Önceki Haber

FELSEFEYE DAİR KISA BİR GİRİŞ YORUMU

Sonraki Haber

İSTİKBÂLDEN BİZLER ÜMÎD VARIZ

Ekrem YILDIRIM ESEVELİOĞLU

Ekrem YILDIRIM ESEVELİOĞLU

Eğitimci / Yazar

Sonraki Haber
İÇ YÜZLERİ YAVAŞ YAVAŞ ORTAYA ÇIKIYOR

İSTİKBÂLDEN BİZLER ÜMÎD VARIZ

Çok Okunanlar 24

  1. Avatar Hikmet Uzun says:
    2 sene önce

    Maşallah Ekrem abi.
    Tebrik ederim.
    Güzel tesbitler yapmışsınız.
    Teklifleriniz de güzel

    Cevapla
  2. Avatar Eşref Eren says:
    2 sene önce

    Harika tesbitler, Allah razı olsun.

    Cevapla
  3. Avatar Bilal says:
    2 sene önce

    Allah razı olsun..çok güzel bir yazı

    Cevapla
  4. Avatar A.A says:
    2 sene önce

    Ekrem hocamın günümüz eğitimiyle ilgili yaptıkları tespitlerinin hepsine katılıyorum.Son mesajı önemli”Bu çocuğu yetiştiren anne babadan Allah razı olsun ”dedirtebiliyorsak ne mutlu bize.Allah cümlemize hayırlı evlatlar yetiştirmek nasip etsin.Amin.

    Cevapla
  5. Avatar Sırrı Acar says:
    2 sene önce

    Tenkitler , eleştiriler ,tavsiyeler doğru fakat aynı düşünceyi paylaşan ,aynı tavsiye ve eleştirileri yapan vatandaş bile aynı trene atlamış yol alıyoruz….

    Cevapla
  6. Avatar Kübra says:
    2 sene önce

    Bizlere örnek olup, iyiliği, dürüstlüğü, önceliğimizin hep bunlar olduğunu öğrettiğin için teşekkürler Baba 🤍

    Cevapla
  7. Avatar Emine says:
    2 sene önce

    Guzel bir yazı olmuş hocam tesekur ederız

    Cevapla
  8. Avatar Ali engizek says:
    2 sene önce

    Allah cc razı olsun inşallah Ekrem hocam Bir de baharlar bilirim memleketime özgü/Apartman odalarında büyüyen çocukların bilmediği bilemeyeceği

    Cevapla
  9. Avatar Mehmet Şaşmaz says:
    2 sene önce

    Maaşallah üstad duygularımıza tercüman olmuşsun. Allah razı olsun

    Cevapla
  10. Avatar Mehmet gökdemir says:
    2 sene önce

    Ne yapalım, nasıl yapalım. Bu gidişatı nasıl güzelleştirebiliriz. Cevaplar vardır ama bu cevabı biz hayata geçirebilir miyiz?

    Cevapla
  11. Avatar Recep yüce says:
    2 sene önce

    Allah razı olsun değerli kardeşim. Her zamanki gibi çok güzel bir konu ve harika tedbirler. Yüreğine sağlık başarılar diliyorum.

    Cevapla
  12. Avatar HALIT BAĞRIAÇIK says:
    2 sene önce

    ALLAHU TEÂLÂ RAZI OLSUN ÇOK GÜZEL BIR YAZI OLMUŞ
    IBRETLE GENCLERIN DE OKUMASI LAZIM.

    Cevapla
  13. Avatar Ayşe Cingöz says:
    2 sene önce

    Çok doğru söylüyorsunuz hocam maalesef insanlar hayata çok küçük bir pencereden bakıyor

    Cevapla
  14. Avatar Halil uğur ahlatlı says:
    2 sene önce

    Bir bukadar daha yazsanız okunur hocam,başlıkta yakarış olabilirdi,herkesin bildigi ama farkında olmadıgı göremedigi bi yerden konu açmışsınız,önemli olan insan olmak konuyu uzatmayalım güzel bi anlatım ama kötü tarafı herkes okuduktan sonra aa ne kadar dogru anlatılmıs deyip ertesi gün kaldıgı yerden devam etmesi.

    Cevapla
  15. Avatar Züleyha Başcı says:
    2 sene önce

    Ahir zamanın en büyük derdi… hakikaten yarsmizi dillendirmissiniz hocam.. kaleminnize sağlık

    Cevapla
  16. Avatar Umut Sahin says:
    2 sene önce

    Allah razı olsun sayın hocam. Benim de sürekli elestirdigim bir durum bu.

    Cevapla
  17. Avatar Cengiz says:
    2 sene önce

    Hocam Egitim sistemi biraz buna zorluyor. iyi bir üniversite için fen lisesi , iyi bir özel okul veya etüt merkezi şart gibi.! Bunu yaparken sizinde çok güzel analiz ettiginiz gibi olumsuz davranışlardan kendimizi kurtararak milli , manevi ,örf , adet veKuran sünnet ışığinda yetişmiş dr ,avukat,mühendis…yetistirsek fena mi olur. Bunun için herhalde önce biz velilerin bilinçlenmesi lazım.

    Cevapla
  18. Avatar Mehmet Akif says:
    2 sene önce

    Tesbihler Güzel.. ama maalesef bu yazıyı okuyanda okumayanda Bu hatalari yapıyor/uz
    Hâlâ da devam ediyoruz maalesef..
    Çünkü Hadisi şerif var. Bunlar olacak, Kıyamet alametleri.. şuanda oluyr görüldüğü gibi.

    Cevapla
  19. Avatar Ahmet says:
    2 sene önce

    Endişe aynı şikayet aynı bir türlü düzelmiyor görüyoruz biliyoruz ya işimize geliyor böyle gidiyor birileri böyle olmasını mı istiyor galiba elinize dilinize sağlık hocam

    Cevapla
  20. Avatar Yascey says:
    2 sene önce

    Müthiş tespitler. Allah razı olsun hocam. İnşallah bu yazı ve buna benzer fikir ve tespitler hem ekser velilerin hem yetkililerin çocuk ve gençlerin eğitimi konusunda davranış ve tutumlarını gözden geçirmelerine vesile olur.

    Cevapla
  21. Avatar Fatma Zehra says:
    2 sene önce

    Okumaya değer bir yazı olduğunu düşünüyorum. Şimdiki çocuklar gerçekten zor, Rabbim çocuklarımızı iyi bir insan, güzel bir müslüman olarak yetiştirebilmeyi nasip eylesin inşallah..

    Cevapla
  22. Avatar Süleyman YILDIRIM says:
    1 sene önce

    Tebrik ederim. Güzel bir yazı olmuş. Hislerimize tercüman olmuşsun. Devamını beklerim.

    Cevapla
  23. Avatar Ozan says:
    1 sene önce

    Ağzınıza sağlık müdürüm

    Cevapla
  24. Avatar Nursel says:
    2 ay önce

    Gerçekten çok güzel bir yazı Yeni nesil çocuklar daha güzel anlatılmazdı

    Cevapla

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin

  • 381 Takipçi
REKLAM
  • Tarihte Bugün
  • Çok Okunanlar
  • Yazarlar
Tarihte Bugün; 7 Aralık 1921 – Kilis Düşman İşgalinden Kurtuldu

Tarihte Bugün; 7 Aralık 1921 – Kilis Düşman İşgalinden Kurtuldu

7 Aralık 2023
Tarihte Bugün; 6 Aralık 2012 – Türk Sanat Müziği Günü Olarak Kutlanmaya Başlandı

Tarihte Bugün; 6 Aralık 2012 – Türk Sanat Müziği Günü Olarak Kutlanmaya Başlandı

6 Aralık 2023
Tarihte Bugün; 5 Aralık 1927 – Cumhuriyet Döneminin İlk Kâğıt Paraları Tedavüle Çıkarıldı

Tarihte Bugün; 5 Aralık 1927 – Cumhuriyet Döneminin İlk Kâğıt Paraları Tedavüle Çıkarıldı

5 Aralık 2023
Tarihte Bugün 4 Aralık Dünya Madenciler Günü

Tarihte Bugün 4 Aralık Dünya Madenciler Günü

4 Aralık 2023

ÖĞRETMENİM BENİ FARK ET!…

29 Temmuz 2022

ANNELER CARİYE OLUNCA!…

1 Haziran 2022
RAMAZAN NE HİSSETTİRİYOR?

HOŞGELDİN ASYA

25 Mart 2023

AYDINLIK YARINLARA

11 Mart 2022
Dr. İsmail Tekpınar

Dr. İsmail Tekpınar (91)

Ahmet Tek

Ahmet Tek (75)

E. Enes Kara

E. Enes Kara (51)

Dr. İdris Tüzün

Dr. İdris Tüzün (46)

Dr. Adnan Küçük

Dr. Adnan Küçük (45)

Necati İLMEN

Necati İLMEN (45)

Ali Murat Duman

Ali Murat Duman (39)

Bayram Baş

Bayram Baş (35)

Sinan Tekin

Sinan Tekin (31)

Ekrem YILDIRIM ESEVELİOĞLU

Ekrem YILDIRIM ESEVELİOĞLU (25)

Doç. Dr. Şemseddin Kırış

Doç. Dr. Şemseddin Kırış (23)

Prof. Dr. Emre Güler

Prof. Dr. Emre Güler (22)

Ali Semerci

Ali Semerci (17)

Zehra Selahattinoğlu

Zehra Selahattinoğlu (13)

Son Haberler

Tarihte Bugün; 7 Aralık 1921 – Kilis Düşman İşgalinden Kurtuldu

Tarihte Bugün; 7 Aralık 1921 – Kilis Düşman İşgalinden Kurtuldu

7 Aralık 2023
Biz ve Onlar!

Kitaplar Arasında

6 Aralık 2023
TÜRKİYE’DE İŞSİZLİĞİN ÇÖZÜMÜ VE MONOTON HAYAT TETİKLEYİCİLERİ

2024 Yılı Memur, İşçi ve Emekli Maaşları

6 Aralık 2023
Tarihte Bugün; 6 Aralık 2012 – Türk Sanat Müziği Günü Olarak Kutlanmaya Başlandı

Tarihte Bugün; 6 Aralık 2012 – Türk Sanat Müziği Günü Olarak Kutlanmaya Başlandı

6 Aralık 2023
Hür Havadis

Kaliteli, doğru, güvenilir haberi sesi olmaya çalışıyoruz.

Bizi Takip Edin

Kategoriler

  • Belediyecilik
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Haftanın Şiiri
  • Kültür ve Sanat
  • Önemli Şahsiyetler
  • Oyun
  • Politika
  • Sağlık
  • Sanat ve Kültür
  • Siyaset
  • Son Dakika
  • Spor
  • STK Faaliyetleri
  • Tarihte Bugün
  • Tasavvuf
  • Teknoloji
  • Terör İle Mücadele
  • Türkiye

Son Haberler

Tarihte Bugün; 7 Aralık 1921 – Kilis Düşman İşgalinden Kurtuldu

Tarihte Bugün; 7 Aralık 1921 – Kilis Düşman İşgalinden Kurtuldu

7 Aralık 2023
Biz ve Onlar!

Kitaplar Arasında

6 Aralık 2023

© 2021 Hür Havadis

Bulunamadı
Tüm Sonuçlar
  • Türkiye
  • Dünya
  • Politika
  • Kültür ve Sanat
  • Spor
  • Ekonomi
  • Yazarlar
  • Giriş

© 2021 Hür Havadis

Hoşgeldiniz

Lütfen bilgileriniz ile giriş yapınız

Şifremi unuttum? Kayıt Ol

Yeni hesap oluşturun!

Kayıt olmak için formu doldurunuz

Tüm alanları doldurun. Giriş yap

Şifre hatırlatma

Şifre değiştirmek için kullanıcı adınızı veya emailinizi girin!

Giriş yap
Manage Cookie Consent
To provide the best experiences, we use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Functional Always active
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistics
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
Manage options Manage services Manage vendors Read more about these purposes
View preferences
{title} {title} {title}