• Anasayfa
  • Yazarlar
Pazartesi, 23 Haziran, 2025
  • Giriş
  • Kayıt Ol
Hür Havadis
  • Türkiye
  • Dünya
  • Politika
  • Kültür ve Sanat
  • Spor
  • Ekonomi
  • Sağlık
  • Belediyeler
11 °c
Ankara
Bulunamadı
Tüm Sonuçlar
  • Türkiye
  • Dünya
  • Politika
  • Kültür ve Sanat
  • Spor
  • Ekonomi
  • Sağlık
  • Belediyeler
Bulunamadı
Tüm Sonuçlar
Hür Havadis
Bulunamadı
Tüm Sonuçlar
Anasayfa Genel

Bir İyimserin Not Defterinden

Ahmet Tek Yazar Ahmet Tek
6 Temmuz 2023
Genel
0 0
0
0
PAYLAŞIM
5
GÖSTERİM
Facebook'da paylaşTwitter'da paylaşWhatsapp'ta paylaş

“Ey İsrailoğulları! Hani biz vaktiyle sizin için denizi yarmış ve böylece sizi düşmandan kurtarmış, Firavun ve adamlarını ise gözünüzün önünde sulara gömmüştük.”(Kur’an-ı Kerim, Bakara Suresi, 2/50 Mustafa Öztürk Meali)

Hangi ağaç, hangi bitki bilir, kara kıştan çiçeklenerek çıkacağını ve ilkbaharın müjdecisi olacağını? Sonra meyveye duracağını…

Yüreğim oda oda, uçsuz bucaksız. Ölçülere sığmayan odalarımı aydınlatan biricik ışık kaynağı umudum. Her odam umut dolu ve ışıl ışıl. Tıka basa, hiçbir eşyaya yer bırakmamacasına.

Ben bir insanım; umut adlı çiçeklerim içimde. Solmayan, her mevsim tazeliğini koruyan…Umut umudu, çiçek çiçeği çoğaltır. Onlar birbirini besler, birbirine dayanır, birbirinden güç alır.

Umut, çiçektir, meyve değil. Meyve verir mi, bilinmez. Sadece umulur. Yüreğimizin iklimine bağlı. Don olur, dolu vurur, susuz kalır, fırtına çıkar, ateş düşer, güneş yakar; bunlarla hangi çiçek baş edebilir? “Tohum saç, bitmezse toprak utansın!” Yeter ki gonca ol ve çiçek aç.

Umut Denizi’nde Musa Olmak

Yüreğimin odaları umut dolu. Umut denizinin Musa’sıyım, boğulmak aklımın ucundan geçmez. Kutsal kitapta, Yaradan’ın umut taşıyanlar için denizi yardığı yazılıdır.

Deniz, Musa ve beraberindekiler için yarılıp, sonra kapanmış. O deniz, umutlular için her zaman yarılmaya hazır. Umut, denizin yarılması mucizesinin her daim geçerli olma hali.

Umuttur denizin yarılmasına vesile. Karamsarlar, kötümserler boğulmaktan kurtulamazlar. Çünkü umutları yoktur. Onlar hınç ve öfke doludur. Onları denize daldıran öfkeleridir, karamsarlıklarıdır. Boğulmaları da kaçınılmazdır. Su olmasa da boğulmaya mahkûmdur onlar.

Hayattan keyif alanlar, iç huzurunu yakalayanlar gönül odalarını umut çiçeği ile dolduranlardır. Yüreğinizin odalarında ya bir tohum büyütün ya da çiçeklerinizi çoğaltın.

Karamsarlık Rüzgârı Estirenler

Güzel ülkemin üzerinde karamsarlık rüzgârı estirenler var. Onların yürekleri yok, yüreklerinin yerinde bir başka organ var; kapkara, adsız, sıfatsız…Karalığı ve karanlığı ile sahibini ele geçirmiş bir organ. Ayrık otu gibi, kökünü uzatacağı zemini arıyor. Uzak durun. Tertemiz yüreciğinize girmesine, ışığınızı kapatmasına, odalarınızı işgal etmesine izin vermeyin. Bunlardan sakının.

Rabindranath Tagore, “Her bebek dünyaya, Tanrı’nın insanoğlundan henüz umudunu kesmediği mesajı ile gelir” demiş. Bir bakın dünyaya. Gönül gözünüzle bakın. Güneş doğuyor, batıyor, yağmur ve kar yağıyor, rüzgar esiyor, kelebekler, arılar, kuşlar uçuyor, bulutlar geçiyor. Toprak bağrındakini yeşertiyor. Tanrı bunları gönül odalarının umudunu sürdürmen için yapıyor olabilir mi?

Yaşama olumlu bakma işinde çuvallayan ne çok insan varmış. Allah bizi onlardan uzak tutsun. Bir bilge, negatiflik hissettiği ortama bir dakika bile tahammül edemez, hemen oradan ayrılırmış. Ne oldu diyenlere, gaz odasında zehirlenmekten kendimi kurtardım dermiş.

Bazı insanlar, ağacın öz suyunu emip kurutan parazitler gibi, enerjinizi bir anda boşaltırlar. Sizi felce uğratırlar, içinizdeki yaşam sevincini somururlar. Bunlar umudu öldüren, dünyayı karartanlar ailesindendir.

En Büyük Düşman: Umutsuzluk

Umudu olmayan, her olaya ve bireye olumsuz bakan kişiler gönüllerinin karanlık odalarında kaybolup giderler. Bir nevi, Firavun’un denizde boğulması gibi. Negatiflik yayan, karamsarlıkla içinizi karartan insanların yanında zaman öldürmek, Firavun’un askerliğini yapmaya benzemiyor mu?

Umutsuzluk en büyük düşman. Sevinçten çok kederi, olandan çok olmayanı, güzelden çok çirkini, övgüden çok yergiyi, sevgiden çok nefreti dillendirenlerdir umutsuzlar.

Olumlu düşünce frekansı 15 MHz imiş, olumsuz düşünce bunu 12 MHz’ye düşürüyormuş. İnsan bedeni titreşimlerden oluşurmuş. Olumsuz duygu ve düşünceler organların titreşimini bozarmış. Olumsuz düşünce meyve üzerindeki çürüklere benzermiş, bulunduğu meyveyle birlikte yakınındaki meyveleri de çürütürmüş.

Umut, Nimettir

Umut kanaatkârlıktır, şükür ve bereket vesilesidir, güvendir. Umut, doğuştan bize sunulan nimettir. Geri dönüşümlü enerjidir. Geleceğe yönelik olumlu ve güvenli beklentidir. Umutlu kişinin bir amacı, bir ideali, bir hayali, bir arzusu vardır.

Umutsuzluk, kişinin kendi kazdığı karanlık kuyuda peydahladığı illettir. Bulaşıcıdır, tedavisi güçtür. Umut tebessümdür, umutsuzluk çatık kaş. Umut, iyimserliğin kan kardeşidir. Yüreğinde umut taşıyan her yiğit bir Musa, umutsuzluk ve karamsarlık girdabında debelenenler ise ya Firavun ya onun neferi.

Mutsuzluk ve umutsuzluk pompalayanlar, sadece muhalif ruh halinin ürettiği yakıtla çalışmıyor. Daha başka yakıt kaynakları da olmalı. Bilim insanlarına göre, mutsuzluğun genetik yanı var.

Umutsuzluk, kişinin geleceğe dair olumsuz yöndeki duygu, düşünce ve beklentilerin toplamından beslenir.

Yağmurdan kardan, sıcaktan soğuktan, yazdan bahardan, çiçekten böcekten şikayet eden insanlar yolunuza çıkmasın. Çıkarsa da “itle dalaşmaktansa çalıyı dolaşmak yeğdir” kuralını uygulayın. Umutlu olun, umutla kalın.

Her mihnet kabulüm, yeter ki gün eksilmesin penceremden.
(Cahit Sıtkı Tarancı)

Önceki Haber

Son Dakika! Enflasyon Zam Oranları Açıklandı

Sonraki Haber

Peygamberlere Ne Lüzum Var?

Ahmet Tek

Ahmet Tek

Sonraki Haber

Peygamberlere Ne Lüzum Var?

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin

  • 381 Takipçi
REKLAM
  • Tarihte Bugün
  • Çok Okunanlar
  • Yazarlar

Tarihte Bugün; 23 Haziran 1939- Hatay Devleti’nin Türkiye’ye Katılmasına İlişkin Antlaşma Ankara’da İmzalandı

23 Haziran 2025

Tarihte Bugün; 22 Haziran 1691 – Osmanlı’nın 20. Padişahı II. Süleyman Vefat Etti

22 Haziran 2025

Tarihte Bugün; 21 Haziran 1976- Rauf Denktaş Yeniden Kıbrıs Türk Federe Devleti Devlet Başkanlığına Seçildi

21 Haziran 2025

Tarihte Bugün; 20 Haziran 1987- Pınarcık Katliamı: Teröristler 16’sı Çocuk 30 Kişiyi Katletti

20 Haziran 2025

ÖĞRETMENİM BENİ FARK ET!…

29 Temmuz 2022

ANNELER CARİYE OLUNCA!…

1 Haziran 2022

HOŞGELDİN ASYA

25 Mart 2023

AYDINLIK YARINLARA

11 Mart 2022
Ahmet Tek

Ahmet Tek (131)

Dr. İsmail Tekpınar

Dr. İsmail Tekpınar (92)

Dr. Adnan Küçük

Dr. Adnan Küçük (71)

Necati İLMEN

Necati İLMEN (61)

Dr. İdris Tüzün

Dr. İdris Tüzün (48)

Sinan Tekin

Sinan Tekin (46)

Ali Murat Duman

Ali Murat Duman (41)

Bayram Baş

Bayram Baş (35)

Ekrem YILDIRIM ESEVELİOĞLU

Ekrem YILDIRIM ESEVELİOĞLU (29)

Doç. Dr. Şemseddin Kırış

Doç. Dr. Şemseddin Kırış (25)

Prof. Dr. Emre Güler

Prof. Dr. Emre Güler (22)

Dr. İsmail Tekpınar

Dr. İsmail Tekpınar (14)

Fatıma Zehra

Fatıma Zehra (14)

Esra Çakan Kandemir

Esra Çakan Kandemir (6)

İbrahim Eksilmez

İbrahim Eksilmez (2)

Son Haberler

Benim Hayatım – 1

23 Haziran 2025

Tarihte Bugün; 23 Haziran 1939- Hatay Devleti’nin Türkiye’ye Katılmasına İlişkin Antlaşma Ankara’da İmzalandı

23 Haziran 2025

Tarihte Bugün; 22 Haziran 1691 – Osmanlı’nın 20. Padişahı II. Süleyman Vefat Etti

22 Haziran 2025

Tarihte Bugün; 21 Haziran 1976- Rauf Denktaş Yeniden Kıbrıs Türk Federe Devleti Devlet Başkanlığına Seçildi

21 Haziran 2025
Hür Havadis

Kaliteli, doğru, güvenilir haberi sesi olmaya çalışıyoruz.

Bizi Takip Edin

Kategoriler

  • Belediyecilik
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Haftanın Şiiri
  • Kültür ve Sanat
  • Önemli Şahsiyetler
  • Oyun
  • Politika
  • Sağlık
  • Sanat ve Kültür
  • Siyaset
  • Son Dakika
  • Spor
  • STK Faaliyetleri
  • Tarihte Bugün
  • Tasavvuf
  • Teknoloji
  • Terör İle Mücadele
  • Türkiye

Son Haberler

Benim Hayatım – 1

23 Haziran 2025

Tarihte Bugün; 23 Haziran 1939- Hatay Devleti’nin Türkiye’ye Katılmasına İlişkin Antlaşma Ankara’da İmzalandı

23 Haziran 2025

© 2021 Hür Havadis

Bulunamadı
Tüm Sonuçlar
  • Türkiye
  • Dünya
  • Politika
  • Kültür ve Sanat
  • Spor
  • Ekonomi
  • Yazarlar
  • Giriş

© 2021 Hür Havadis

Hoşgeldiniz

Lütfen bilgileriniz ile giriş yapınız

Şifremi unuttum? Kayıt Ol

Yeni hesap oluşturun!

Kayıt olmak için formu doldurunuz

Tüm alanları doldurun. Giriş yap

Şifre hatırlatma

Şifre değiştirmek için kullanıcı adınızı veya emailinizi girin!

Giriş yap