• Ana Sayfa
  • Belediyeler
  • Gizlilik
  • YAZARLAR
Salı, 18 Ağustos, 2026
  • Giriş
Hür Havadis
  • Ana Sayfa
  • Yazarlar
11 °c
Ankara
Bulunamadı
Tüm Sonuçlar
  • Ana Sayfa
  • Yazarlar
Bulunamadı
Tüm Sonuçlar
Hür Havadis
Bulunamadı
Tüm Sonuçlar
Anasayfa Genel

Bir Ölüm Yıl Dönümü ve Yağlı Kasket

Ahmet Tek Yazar Ahmet Tek
25 Mayıs 2024
Genel
0 0
0
0
PAYLAŞIM
8
GÖSTERİM
Facebook'da paylaşTwitter'da paylaşWhatsapp'ta paylaş

Bir süre önce kitaplığımdaki sehpaya onlarca kitap yığmıştım. Bunlar, uzun yaz tatilinde okumak için Trakya’ya götüreceğim kitaplardan bazılarıydı. Hangi eserleri seçtiğimi görmek için kitapları elden geçirirken, Necip Fazıl Kısakürek’in “İhtilâl”i dikkatimi çekti.

“İhtilâli bir sanat” olarak tanımlayan kitabı okuduğum günler gözümün önüne geldi. Eser, macera filmi izler gibi akıcı ve çarpıcıydı. Etkilenmiştim. Bitirmeden elimden bırakamamıştım. Sonra bir daha okumuş. cümlelerin altını çizmiş, notlar almıştım.

Necip Fazıl’ı şiirleriyle tanıdım. Çile, gözümün önündeki kitaplardandı. Necip Fazıl’a hayranlığım tiyatro eserleriyle başladı. “Bir Adam Yaratmak” adlı eserini bitirdiğimde onu Shakespeare ile kıyasladığımı hatırlıyorum. Shakespeare’den büyük olduğuna hükmetmiştim. 1970’li yıllarda yayımlanmış her eserini okudum. Gençliğe hitabesinin yer aldığı bir afiş odamın duvarında asılıydı.

Necip Fazıl benim için yaşayan yazarların bir numarasıydı. Üstattı. Türk edebiyatında Baki’den sonra ikinci “Sultanu’ş Şuara” (Şairler Sultanı) ünvanına sahip olan kişiydi. Bu ünvan, Türk Edebiyatı Vakfınca 1980’de verilmişti.

1976 basımı “İhtilâl’i elime aldığım gece meğer Necip Fazıl Kısakürek’in vefatının 41. yılıymış. Üstadın 25 Mayıs 1983’te hayatını kaybettiğini ve Eyüp Sultan Mezarlığında toprağa verildiğini hatırladım.

“Vasiyet” şiirinde;
“Son gün olmasın dostum, çelengim, top arabam; /
Alıp beni götürsün, tam dört inanmış adam…” diyen Necip Fazıl’ın cenazesinde mahşeri kalabalık vardı. Bazılarına göre cenazeye gelenlerin sayısı 1 milyondan fazlaydı. Fatih Camii’nde kılınan cenaze namazına katılanlar arasında rahmetli Turgut Özal da vardı.

Allah rahmet eylesin. İhtilâl’de “Ahlâk ve Fedakârlık” başlıklı bölümde Lenin’i şöyle anlatmış:

“…Bu adam, antikapitalist olarak getirdiği ve devletleştirdiği şahsi mülkiyet mahrumluğunu en sert şekilde öz nefsine sindirmiş ve bütün Rusyalar’ın hakimiyken millileştirdiği ormanların ayılarından bir post’a bile sahip olmamıştır. Sefil bir mujik kılığı, yağlı bir kasket ve boyaları dökülmüş bir hastane karyolası… Böyle yaşadı.”

Necip Fazıl, Ekim Devrimi’nin lideri, Sovyetler Birliği’nin kurucusu Lenin’e düşünce olarak fersah fersah uzakken, onu ahlâk ve fedakârlık bahsinde örnek göstermekten çekinmeyen bir yürekli ve hakkaniyetli adamdı.

Ahlâk ve fedakârlık her daim aranan erdem. Günümüzde ise en çok aradığımız özellik.

 

Önceki Haber

TDV’den “İlk Kurbanım İlk İyiliğim” Kampanyası

Sonraki Haber

Sosyalizm, Kapitalizm ve İslâm

Ahmet Tek

Ahmet Tek

Sonraki Haber

Sosyalizm, Kapitalizm ve İslâm

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Son Yazılar

  • Son Dakika! YHT Biletlerine Zam Geldi
  • Fil Eti Yiyenler
  • Tarihte Bugün; 17 Ağustos 1999- Kocaeli-Gölcük Merkezli 7.8 Büyüklüğündeki Marmara Depreminde Resmi Rakamlara Göre 18.373 Kişi Hayatını Kaybetti
  • Tarihte Bugün; 16 Ağustos 1974- Kıbrıs’ta İkinci Barış Harekatı’nın Son Günü Türk Birlikleri Mağusa-Lefkoşa-Lefke Hattının Kuzeyinde Kalan Bölgeyi Denetim Altına Aldı Ve Ateşkes Sağlandı
  • Tarihte Bugün; 15 Ağustos 1461- Fatih Sultan Mehmet Trabzon’u Fethetti
  • Son Dakika! Ankara’da Toplu Ulaşıma Zam
  • Tarihte Bugün; 14 Ağustos 1974- Kıbrıs Cumhuriyeti’nde, EOKA-B Tarafından Kıbrıs Türklerine Karşı Muratağa, Sandallar ve Atlılar Katliamı ve Taşkent Katliamı Gerçekleştirildi

Kategoriler

  • Belediyecilik
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Haftanın Şiiri
  • Kültür ve Sanat
  • Önemli Şahsiyetler
  • Oyun
  • Politika
  • Sağlık
  • Sanat ve Kültür
  • Siyaset
  • Son Dakika
  • Spor
  • STK Faaliyetleri
  • Tarihte Bugün
  • Tasavvuf
  • Teknoloji
  • Terör İle Mücadele
  • Türkiye

Son Dakika! YHT Biletlerine Zam Geldi

17 Ağustos 2026

Fil Eti Yiyenler

17 Ağustos 2026

Tarihte Bugün; 17 Ağustos 1999- Kocaeli-Gölcük Merkezli 7.8 Büyüklüğündeki Marmara Depreminde Resmi Rakamlara Göre 18.373 Kişi Hayatını Kaybetti

17 Ağustos 2026

© 2021 Hür Havadis

Bulunamadı
Tüm Sonuçlar
  • Ana Sayfa
  • Belediyeler
  • Gizlilik
  • YAZARLAR

© 2021 Hür Havadis

Hoşgeldiniz

Lütfen bilgileriniz ile giriş yapınız

Şifremi unuttum?

Şifre hatırlatma

Şifre değiştirmek için kullanıcı adınızı veya emailinizi girin!

Giriş yap