• Anasayfa
  • Yazarlar
Salı, 26 Ağustos, 2025
  • Giriş
  • Kayıt Ol
Hür Havadis
  • Türkiye
  • Dünya
  • Politika
  • Kültür ve Sanat
  • Spor
  • Ekonomi
  • Sağlık
  • Belediyeler
11 °c
Ankara
Bulunamadı
Tüm Sonuçlar
  • Türkiye
  • Dünya
  • Politika
  • Kültür ve Sanat
  • Spor
  • Ekonomi
  • Sağlık
  • Belediyeler
Bulunamadı
Tüm Sonuçlar
Hür Havadis
Bulunamadı
Tüm Sonuçlar
Anasayfa Politika

Sosyolojik Dış Politika

Editör Yazar Editör
20 Eylül 2020
Politika
0 0
0
0
PAYLAŞIM
7
GÖSTERİM
Facebook'da paylaşTwitter'da paylaşWhatsapp'ta paylaş

İnsan ve toplum birbiriyle etkileşim halinde olan iki olgudur. İnsan, toplumu oluşturur, toplum insanı dönüştürür. Bu ilişki bir yana,  toplumlar da insanlar gibi yaşayan varlıklardır; hayatını devam ettirmek için ihtiyaçları vardır, belirli bir yaşam tarzı ve karakterleri vardır. Bunun içindir ki felsefenin türevleri olarak tanımlayabileceğimiz psikoloji ve sosyoloji gibi sosyal bilimlerden biri insanı çalışmasına konu ederken, diğeri toplumu merkeze alır. 

İşin esasında bugün güncel siyasetin en önemli tartışma konularının başında uluslararası ilişkiler gelir ki toplumların, devletlerin bir biriyle olan münasebetlerine dayanır. İnsan ilişkilerinde psikoloji bilmek ne kadar önemliyse, toplumsal ilişkilerde de sosyoloji bilmek o denli önemlidir.

Nasıl ki insan ilişkilerinde, ilişkilerin yürütülmesinde huy, karakter, yaşam tarzı, kültür gibi unsurlar önemliyse, toplumların ilişkisinde de benzer bir durum söz konusudur. Söz gelimi mikro düzeyde bireylerin ve makro düzeyde toplumların “çıkarcılığı” üzerine bir ekonomik model geliştiren ve bunu dünyaya yaygınlaştıran İngiltere’yi düşünürken Lord Palmerston’un Avam Kamarasında söylediği “İngiltere’nin daimi dostu yoktur, İngiltere’nin daimi düşmanı da yoktur. İngiltere’nin daima çıkarları vardır” düsturunu göz ardı edemezsiniz. İngilizlerde çoklukla bireycilik ön plana çıktığı gibi İngiliz siyasetinde de bu bireyciliğin varlığı çok net bir şekilde hissedilir. Mesela 2009 finansal krizinin Euro bölgesini en çok sarstığı dönemde AB zirvesi düzenlenmişti. Bu zirvede dönemin Fransız Devlet Başkanı Sarkozy’nin, “İngiltere’yi birliğin sorunlarıyla daha ilgili görmek istiyoruz” çağrısına, dönemin İngiliz Başbakanı David Cameron, İngiltere’nin Euro bölgesinde olmaması nedeniyle çok rahat bir şekilde “size başarılar dilerim” diyebilmiştir. Bu yaklaşım İngiliz çıkarcılığının en net örneklerinden birisidir.

Benzer şekilde toplumsal kimliklerini de yansıttığı cihetle Almanya ile ilişkilerde gerçekçilik ve akılcılığı, Fransa ile ilişkilerde romantizmi bilmek doğru dış politika yürütmek anlamında isabetli adımlar atılmasını netice verir.

Türkiye ve Türkler gündeme gelince ise dikkate alınması gereken hususlar vardır.  Türk tarihinin ilk yazılı vesikaları olan Orhun Anıtları Türk toplumunun sosyolojisine dair önemli ipuçları verir. Bu yazıtlarda her şeyden önce Bilge Kağan ile Kültigin’in savaşları, yaptığı akınlar ve ülkelerini korumak için verdikleri mücadeleler anlatılır. Bundanhareketle rahatlıkla denilebilir ki Türk kimliğini oluşturan ögelerden birisi, bence de birincisi Türklerin savaşçı, mücadeleci yapısıdır. 

Tarihin her döneminde bir devlet kurabilmiş olması, tarihinde sömürgeciliğe konu olmaması ve esir edilememesi bu karakterin bazı somut tezahürleridir. Büyük Hun İmparatoru Mete’ye veya Fatih Sultan Mehmet’e atfedilen “Türk olmak zordur, çünkü dünyayla savaşırsınız; Türk olmamak daha zordur, çünkü Türk ile savaşırsın” sözü de yine bu toplumsal özelliğe işaret eder. Yine bir başka özelliğimiz bizim elimizdekini zorla almak çok mümkün değildir. En basitinden bir çocuğun elinden bir oyuncağı onu ikna ederek, tavlayarak, pohpohlayarak kendi rızasıyla vermesini sağlayamazsanız, o oyuncaktan daha büyük bir sorunla yüzleşmek zorunda kalırsınız. 

Bu itibarla Türkleri sopa göstererek, tehditkâr bir dil kullanarak, korkutarak sindirmek, bir politikadan vaz geçirmeye çalışmak ancak basiretsizlik ve cahillik olabilir, eğer altında bizim kavgacı yönümüzü kışkırtıp bizi sağduyu ve temkinden uzaklaştırarak yanlışa sürüklemek gibi bir gaye yoksa.

Hele hele devletiyle bütünleşmiş bir millete, “Türklerle değil, Erdoğan’la sorunumuz var”  gibi bir söylemle güya sempatik mesajlar vermekte gaye nedir tam olarak bilmiyoruz ama hükümetin dış politikasındaki toplumsal zemini kaydırmayacağı muhakkak.

Bu gerçekliğe uluslararası ilişkilerin bizim dışımızdaki muhatapları da vakıf olsalar fena olmaz hani.

Önceki Haber

Doktorlar Mesut Yılmazdan Umudu Kestik Dedi

Sonraki Haber

Meral Akşener Yeniden Başkan

Editör

Editör

Sonraki Haber

Meral Akşener Yeniden Başkan

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin

  • 381 Takipçi
REKLAM
  • Tarihte Bugün
  • Çok Okunanlar
  • Yazarlar

Tarihte Bugün; 26 Ağustos 1071 – Büyük Selçuklu Hükümdarı Alp Arslan Malazgirt Meydan Muharebesini Kazandı ve Türklere Anadolu’nun Kapıları Açıldı

26 Ağustos 2025

Tarihte Bugün; 25 Ağustos 1499 – Küçük Davut Paşa Komutasındaki Osmanlı Donanması İle Venedik Donanması Arasında Gerçekleşen Sapienza Deniz Muharebesi, Osmanlı’nın Zaferiyle Sonuçlandı

25 Ağustos 2025

Tarihte Bugün; 24 Ağustos 1516- Mercidabık Savaşı: I. Selim’in Ordusu Memlük Ordusunu Yendi

24 Ağustos 2025

Tarihte Bugün; 23 Ağustos 634 – İlk İslam Halifesi, Hz. Ebu Bekir Vefat Etti

23 Ağustos 2025

ÖĞRETMENİM BENİ FARK ET!…

29 Temmuz 2022

ANNELER CARİYE OLUNCA!…

1 Haziran 2022

HOŞGELDİN ASYA

25 Mart 2023

AYDINLIK YARINLARA

11 Mart 2022
Ahmet Tek

Ahmet Tek (132)

Dr. İsmail Tekpınar

Dr. İsmail Tekpınar (92)

Dr. Adnan Küçük

Dr. Adnan Küçük (74)

Necati İLMEN

Necati İLMEN (63)

Sinan Tekin

Sinan Tekin (48)

Dr. İdris Tüzün

Dr. İdris Tüzün (48)

Ali Murat Duman

Ali Murat Duman (41)

Bayram Baş

Bayram Baş (35)

Ekrem YILDIRIM ESEVELİOĞLU

Ekrem YILDIRIM ESEVELİOĞLU (29)

Doç. Dr. Şemseddin Kırış

Doç. Dr. Şemseddin Kırış (26)

Prof. Dr. Emre Güler

Prof. Dr. Emre Güler (22)

Dr. İsmail Tekpınar

Dr. İsmail Tekpınar (17)

Fatıma Zehra

Fatıma Zehra (14)

Esra Çakan Kandemir

Esra Çakan Kandemir (11)

İbrahim Eksilmez

İbrahim Eksilmez (2)

Son Haberler

Tarihte Bugün; 26 Ağustos 1071 – Büyük Selçuklu Hükümdarı Alp Arslan Malazgirt Meydan Muharebesini Kazandı ve Türklere Anadolu’nun Kapıları Açıldı

26 Ağustos 2025

Tuz Gölü Havzasında Türkiye’nin İlk “Soğuk Su Gayzeri”

25 Ağustos 2025

Ahit’li Toplum-1

25 Ağustos 2025

2025 YKS Yerleştirme Sonuçları Açıklandı

25 Ağustos 2025
Hür Havadis

Kaliteli, doğru, güvenilir haberi sesi olmaya çalışıyoruz.

Bizi Takip Edin

Kategoriler

  • Belediyecilik
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Haftanın Şiiri
  • Kültür ve Sanat
  • Önemli Şahsiyetler
  • Oyun
  • Politika
  • Sağlık
  • Sanat ve Kültür
  • Siyaset
  • Son Dakika
  • Spor
  • STK Faaliyetleri
  • Tarihte Bugün
  • Tasavvuf
  • Teknoloji
  • Terör İle Mücadele
  • Türkiye

Son Haberler

Tarihte Bugün; 26 Ağustos 1071 – Büyük Selçuklu Hükümdarı Alp Arslan Malazgirt Meydan Muharebesini Kazandı ve Türklere Anadolu’nun Kapıları Açıldı

26 Ağustos 2025

Tuz Gölü Havzasında Türkiye’nin İlk “Soğuk Su Gayzeri”

25 Ağustos 2025

© 2021 Hür Havadis

Bulunamadı
Tüm Sonuçlar
  • Türkiye
  • Dünya
  • Politika
  • Kültür ve Sanat
  • Spor
  • Ekonomi
  • Yazarlar
  • Giriş

© 2021 Hür Havadis

Hoşgeldiniz

Lütfen bilgileriniz ile giriş yapınız

Şifremi unuttum? Kayıt Ol

Yeni hesap oluşturun!

Kayıt olmak için formu doldurunuz

Tüm alanları doldurun. Giriş yap

Şifre hatırlatma

Şifre değiştirmek için kullanıcı adınızı veya emailinizi girin!

Giriş yap