Yarışmanın ilki geçen sene yapıldı ve yaklaşık 195.000 öğrencimiz bu yarışmaya kayıt yaptı. Yarışma online olarak yapılıyor ve yarışma kitapları tamamen milli-manevi değerler üzerine yazılmış kitaplar.
Geçen sene ilkokul düzeyinde “Görünmeyen Dostlar Melekler”, ortaokul düzeyinde “Harika Hikâyeler” ve lise düzeyinde ise “Delilleriyle İman Esasları” kitapları okundu. Her üç düzey kitabı da büyük bir teveccühle okundu ve dereceye girenlere genel ve yerel ödüller verildi.
ULUED (Uluslararası Eğitimciler Derneği) tarafından yapılan bu güzel faaliyetin bu sene ikincisi yapılacak. Toplamda 1,5 milyon TL ödülün verileceği online yarışmanın kayıtları başladı. Yarışma ile ilgili ayrıntılı bilgilere www.aydinlikyarinlara.com adresinden ulaşabilirsiniz.
Böyle bir konuya köşemizi ayırmak ve bu konudan bahsetmek bizler için de oldukça önemli. Zira ilk emri “Oku” olan bir dinin mensubu olarak, okununca gayet güzel meyveler verecek olan bu dört güzel kitabı sizlerle paylaşmaya bu yarışma vesile oldu. Kitaplar Milli Eğitim Bakanlığı’nca da onaylandı ve yarışmanın resmi duyurusu bütün eğitim kurumlarına yapıldı.
Bir kitap için en önemli şey onun muhtevası olsa gerek. Ancak muhtevası onu okutur. Okuyunca da meyvesine bakılır. Çünkü ağacı güzel yapan, onun meyvesidir. İşte bir kitabı güzel yapan da onun okunduktan sonra okuyanda bıraktığı anlayış ve yansımalardır. Rastgele şeyler yemek nasıl zararlıysa, rastgele kitap okumak da zararlıdır. İşte bahsini yaptığımız kitaplar geçen sene olduğu gibi bu sene için de yine özenle seçilmiş ve okuyucuların istifadesine sunulmuş.
Bahsi geçen kitaplarımız şöyle:
- İlkokul Düzeyi: Abdullah’ın Not Defteri (Rasim Gök)
- Ortaokul Düzeyi: Elmadan Bakmak ( Dr. Mirza İnak)
- Lise Düzeyi: İnanıyorum Çünkü (İdris Tüzün)
- Yetişkin Düzeyi: Delilleriyle İman Esasları (İdris Tüzün)
Kitaplar ayrıca www.aydinlikyarinlara.com sitesinden online olarak da okunabiliyor. Bunun için kayıt olmak kafi. Yine kitapları siteden verilen linkler üzerinden “sesli kitap” olarak da dinleyebilirsiniz. Kendi kaydınızla birlikte aynı zamanda “Danışman” olarak da başka kimseleri ve çevrenizi kayıt ederek, ödül şansınızı biraz daha arttırabilirsiniz.
Dijital dünya artık hayatımızın bir gerçeği. Telefonlar elimizden hiç düşmüyor. Kendi içinde problemleri de barındıran bu gerçeği fırsata çevirmek adına bilgisayardan, tabletlerden, telefon ekranlarından bu güzel kitapları okumak mümkün.
Kitabı; kitaplardan ve eline alarak, dokunarak okumak gibisi yok diyenler için de “Kitap Satış Noktaları” yine sitede belirtilmiş. Hem kitabı alarak kendimizin, arkadaşlarımızın veya komşularımızın kitaplığına da bu noktada katkı sunabiliriz.
Kitaplardaki ortak özelliğin; eşyayı, hadiseleri ve varlığı inanç ekseniyle görmeye, değerlendirmeye, anlamlandırmaya çalışmak ve bunun üzerine bina edilen bir ahlak anlayışı olduğunu söyleyebiliriz. Fakat burada önemli bir fark şu ki, salt inanç olduğu için değil, o inancın dünyada dahi bir karşılığı ve benzeri üzerinden temellendiren; delilli, ispatlı bir bakış açısı kazandırıyor bu kitaplar. Yani olan şeylerden olacak olanlara geniş bir bakış açısı kazandırıyor. Tabi biz bu köşeden kitaplar hakkında çok fazla izah yapabilecek durumda değiliz. Kitaplar sizleri ve okunmayı bekliyor.
Daha önceki yarışma için çok güzel dönüşler olmuştu. İnşaallah bizim bir yazımız da bu yarışma için gelen kimi dönüşleri aktarmak üzerine olması niyetimizi de buradan izhar etmiş olalım.
ULUED, yarışma için “Kaybedeni Olmayan Yarışma” diye ifade etmiş. Bu nasıl olabilir? Sonuçta herkes ödül alamayacak! Aklıma ilkokuldayken okuduğumuz bir hikâye geldi. Vefat eden bir baba evlatlarına büyükçe ve ekilmemiş bir tarla bırakır. Bu tarlanın içinde hazine olduğunu söyler. Evlatları da madem tarlada hazine var diyerek, büyük bir şevkle tarlayı eşmeye ve sürmeye başlamışlar. Ne kadar uğraşırlarsa uğraşsınlar, tarladan hazine ve define çıkmaz. Sonra işi anlarlar. Çünkü asıl define tarlanın kendisiymiş. Tarlayı ekerler ve mahsul alarak kazanç elde ederler. Böylece babalarının söylediği hazineyi elde etmiş olurlar.
Evet, bu kitapları okumak da başlı başına bir hazine. Ancak dernek, sadece bununla kalınmasın diye başta söylediğimiz gibi 1,5 milyon değerinde; tüm illere ve okul düzeylerine yönelik geniş kapsamlı bir ödül de dağıtacak. Böyle güzel bir faaliyetin içinde olmak, evladımızı, çevremizi bu güzel kitaplardan haberdar etmek çok önemli bir çaba olsa gerek. Çünkü kitaplarda bahsedilen izahları, yorumları, hakikatleri biz kendimiz herkese aktaramayız. Buna ne gücümüz, ne imkânımız ne de ilmimiz yeter. Ama buna vesile olabiliriz. Sebep olan işleyen gibi olduğu için, bunun bize bilhassa manevi bir kazancı olacağı da kesin. Bilhassa gençlerimize yönelik inanç ve ahlak tahribatına karşı bir şeyler yapmak veya yapanlara destek olmak elzem olsa gerek.
Milli Eğitim Bakanlığı’mıza, ULUED yönetimine ve gönüllülerine, yarışmaya destek veren STK’lara ve bu güzel faaliyet için emek gösteren herkese can-ı gönülden teşekkür eder, hayırlara vesile olmasını dilerim.