İklim değişikliği, 2070 yılına kadar hayvan türleri arasında binlerce yeni virüsün yayılmasına neden olacak ve yeni bir araştırmaya göre, özellikle Afrika ve Asya’da, hayvanlardan insanlara sıçrayan bulaşıcı hastalıkların ortaya çıkma riskini artırması muhtemel.
Bu, özellikle son birkaç on yılda grip, HIV, Ebola ve koronavirüs dahil olmak üzere, insanlardan hayvanlara veya tam tersi şekilde yayılan ölümcül hastalıkların sıcak noktaları olan Afrika ve Asya için geçerlidir.
Nature dergisinde bulgularını yayınlayan araştırmacılar, dünya 2 santigrat derece (3,6 Fahrenheit) ısınırsa, 3.000’den fazla memeli türünün nasıl göç edebileceğini ve virüsleri paylaşabileceğini incelemek için bir model kullandılar. Türler arası virüs yayılımının yalnızca memeliler arasında 4.000 defadan fazla olacağını buldular. Kuşlar ve deniz hayvanları çalışmaya dahil edilmedi. Çalışma, dünya her ikisi için de ne yapılması gerektiğiyle boğuşurken, iklim değişikliği ve bulaşıcı hastalıkların yayılması olmak üzere iki küresel krizi vurguluyor.
Georgetown Üniversitesi’nde biyoloji bölümünde yardımcı doçent olan ortak yazar Colin Carlson, “Zoonozlar bağlamında iklim hakkında çok fazla konuşmuyoruz”- hayvanlardan insanlara yayılabilen hastalıklar olduğunu iklim değişikliği ile ortaya çıkabilecek bulşaşıcı hastalıkları sahip olduğumuz en acil iki küresel kriz olarak değerlendirdi.
İklim değişikliği ve bulaşıcı hastalık uzmanları, ısınan bir gezegenin muhtemelen yeni virüslerin ortaya çıkması için artan riske yol açacağı konusunda hemfikirler. Nebraska Üniversitesi Devlet Müzesi’nde biyolog ve “Stockholm Paradigması: İklim Değişikliği ve Gelişen Hastalıklar” kitabının ortak yazarı Daniel R. Brooks, çalışmanın iklim değişikliğinin bulaşıcı hastalık riskini artırması açısından oluşturduğu tehdidi kabul ettiğini söyledi. Brooks, “Bu özel katkı, iklim değişikliğinin neden olduğu bulaşıcı hastalık yayılımı potansiyeli için son derece muhafazakâr bir tahmin olduğunu belirtmiştir.
Ülkemizde de Covid-19 salgınının etkilerinin azalmaya başlamasıyla maske kullanım alanlarının kısıtlanması gibi bazı uygulama değişikliklerine gidilse de iklim değişikliği ve beraberinde artabilecek olan salgın olasılıkları da tüm insanlık üzerine tehditlerini sürdürecek gibi gözükmektedir.
Hal böyle olunca tüm okuyucularımız daha bilinçli olması gerçeği kaçınılmazdır.
Aman dikkat diyerek sağlıklı günlerinizin artmasını temenni ediyoruz.
Sağlıkla……
Yazının orijinal metni DREW COSTLEY (AP Science Writer) tarafından kaleme alınmış olup siz değerli okuyucularımız için özetlenen yazının orjinal metnine https://abcnews.go.com/Technology/wireStory/climate-change-increase-risk-infectious-diseases-84365168 bağlantısından ulaşabilirsiniz.