Yazar; E. Komd.Asb. II Kad.Kd.Bçvş.
Uluslararası Ticaret Uzmanı
11 Eylül 1980 darbesinin mimarı Kenan Evren’in talimatıyla;
“Selam verenle alan aynı maaşı alamaz” talimatı sistemli şekilde TSK’nin yapı taşlarından Subay ve Astsubay arasındaki maaş dengesizliğini dağ gibi büyümüştür.
1990’da Kıdemli Albaylara,
1991’da Albaylara,
1996 da ise Yarbaylara makam tazminatı ödenmeye başlamıştır.
2001’den itibaren ise yarbay ve üzeri rütbedeki muvazzafa görev tazminatı ödenmeye başlamıştır.
1998 tarihinde Kıdemli Başçavuş ile Yarbay maaşları aynı seviyedeyken yapılan değişiklik ile ekonomik dengesizlik giderek büyümüştür.
TSK’da 19 yılda Yarbay olunabilmekteyken Astsubay Başçavuş olmak için 27 sene görev yapılması gerekmektedir. Bugün Subay ve Astsubay olmak için üniversite mezunu olmak gerekmektedir.
Bu durumun, yani söz konusu dengesizliklerin giderilmesi maksadıyla Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği (TEMAD) öncülüğünde yazılı basın, görsel medya ve meydanlarda yürütülen faaliyetler kapsamında bazı kazanımlar sağlanmıştır.
Bu çerçevede 2012 tarihinde TBMM’ne bir kanun teklifi verilmiş;
Dönemin Adana Milletvekili ve TBMM Milli Savunma Komisyonu Üyesi Ali Demirçalı; Emekli subay ve astsubayların ek göstergelerinin yükseltilmesini, üst rütbeli subaylara verilen makam ile temsil tazminatının subay ve astsubaylara da tanınması gerektiğini belirtmiştir.
Demirçalı, TBMM Başkanlığı’na sunduğu kanun teklifinde, son dönemlerde yapılan düzenlemeler ile birçok kamu personelinin makam ve görev tazminatı almaya hak kazandığını ve ek göstergelerinin de yükseltildiğini söylemiştir.
Emekli subay ve astsubayların da ek göstergelerinin yükseltilmesi gerektiğini savunan Demirçalı, üst rütbeli subaylara verilen makam ve temsil tazminatının diğer subay ve astsubaylara da tanınmasını istedi.
Sunduğu kanun teklifinde, 6318 Sayılı Yasa ile fakülte mezunu olan emekli subay ve astsubaylara ‘1’nci Derecenin Dördüncü Kademesine yükselme’ imkânı tanındığına dikkat çekmiştir. Ancak yasada ek gösterge değişikliği yapılmadığı için emekli maaşlarına herhangi bir yansıması olmamıştır.
2012 verilerine göre 3 bin 600 lira olan ek göstergenin 4 bin 800 liraya yükseltilmesi, ayrıca 631 Sayılı KHK ile 1/4’üncü dereceden emekli olan yarbay dahil üst rütbeli subaylara verilen makam ve temsil tazminatının 6318 Sayılı yasa ile 1/4’üncü dereceye yükseltilen subay ve astsubaylara da verilmek suretiyle emekli maaşlarında 370-385 lira arası artış sağlanması amaçlanmıştır.
Şeklinde açıklama yapmıştır. Dönemin Siyasi parti temsilcilerinin destek açıklamaları sonrası; Subay, Astsubay ve Uzman Erbaşların dahil edildiği geniş kapsamlı kanun teklifi 56. Hükümet tarafından çalışmaya başlanmış ancak bugüne kadar ciddi bir ilerleme sağlanamamıştır.
TEMAD’ın beklentisi nedir;
- Astsubay’ların göreve başlangıç derecesinin 9/3’den 9/2 ye (Meslek yüksek okullarının memuriyete başlama derecesine) düşürülmesi,
- Temsil ve Makam adı altında Subaylara verilen tazminatın, Astsubay’ların da TSK’ni temsil ettiği, görev itibariyle makam işkal ettikleri gerekçesiyle Subay Astsubay ayrımı yapılmadan tüm personele ödenmesi gerektiği savunulmaktadır, (1. Derecede bulunan ya da aynı dereceden emekli olan Astsubay’lara),
- Derece kademe düzenlemesinden emekli personelinde faydalandırılması, böylece 2/3’den emekli olmak zorunda kalan on binlerce Astsubay’ın da düzenlemeden istifadesinin sağlanması oluşturmaktadır.
Gelinen noktada;
MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Hidayet Vahapoğlu, MHP Konya Milletvekili Esin Kara ile birlikte, muvazzaf ve emekli binbaşı rütbesindeki askerlerin maaş ve hak mağduriyetlerinin giderilmesi için ‘Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifini Meclis’e sunduğu öğrenilmiştir.
Demirçalı tarafından verilen kanun teklifinden Astsubay ve Uzman Erbaşların çıkarılarak sadece Binbaşılara yönelik birtakım hak ve menfaatlerine yönelik tekliflere yer verildiği görülürken, bu girişim, TSK’nin ana unsurlarından olan ve 1992’den bu tarafa verdikleri mücadele görmezden gelinen Emekli Astsubay’ları derinden yaralamıştır.
Söz konusu kanun teklifinin basında yer alması üzerine 2012 yılından bugüne verilen kanun mücadelesi yok sayılarak bir oldu bitti istemeyen Emekli Astsusbay’lar tarafından sosyal meyde üzerinden başlatılan protesto eylemleri sonuç vermiştir.
Sonuç olarak, bu duruma daha fazla seyirci kalamayan MHP tarafından 22 Eylül 2020 tarihinde kanun teklifinin kamu vicdanını yaraladığı gerekçesiyle geri çekildiği bildirilmiştir. Bildiri metni aşağıda yer almaktadır.
Emekli Astsubay’lar 15 Temmuz 2016 kanlı darbe girişimine müsaade etmedikleri gibi 11 Eylül 1980 darbesinin mahsulü bu kanun teklifine de seyirci kalmamışlardır.
İlerleyen günlerde bu konuya yönelik yaşanan gelişmeleri buradan paylaşmanızı rica ediyorum. Teşekkürler…
Adamlar düzeni kurmuş keseri hep kendilerine doğru yontuyorlar. işlerine gelince aidiyet ayakları yapıp biz bir aileyiz diyorlar. Üzüntüm mhp ye en çok destek veren Asssubaylar ve Uzman Çavuşlar iken bu yasağı zabitleri için meclise getirmesi.
Herkes her şeyi biliyor.
Devletin dini adalettir. Verilen sözler tutulsun, öyleya madem adalet ve kalkınma istiyoruz, adalet olmadan kalkınmanın bir hükmü olmaz.. Orduda özlük haklarda adaleti sağlamalı, ayrım ve ötekileştiren kanunlardan kaçınılmalıdır. MHP üzmüştür Assubayları… Kalemin tükenmesin sağlık ve huzur içinde Selamlar…
TSK’nin içinde adalet ve huzurun sağlanması için öncelikle içerideki durumu gözler önüne serip, mevcut durumu geçmiş süreci de içine alarak özetleyen güzel bir yazı olmuş. Ersin Sünbül hocamın ellerine sağlık.