Mücevherlerinizi, altınlarınızı veya paranızı saklar mısınız? Evinizden çıkarken evinizi kilitler misiniz? Bilgisayarınızın şifresini herkese gösterir misiniz? Sırrınızı herkese söyler misiniz?
Niçin?
Bize ait ve bizim için önemli, kıymetli olan şeyleri gizliyor ve saklıyoruz. Peki, ya siz hanımlar! Siz de kıymetli misiniz? Vücudunuz, saçlarınız, güzelliğiniz saklanmaya değer mi?
İnternette rastladığım fakat kime ait olduğunu bilmediğim şu parçayı sizinle paylaşmak istiyorum. Bir anne, kızına tesettürü şöyle anlatmış:
Kızım, Allah değerli olan her şeyi bir kılıf içine koymuş, gizli yerlerde saklamıştır.
Elmaslar, yerin derinliklerinde, İnciler, okyanusun dibinde, istiridye kabuğunun içinde korunaklı olarak bulunur.
Altın ve madenler kayalıklarla kaplı yerlerde bulunur.
Sen onlara kolay ulaşamazsın, güzelliklerini çabucak göremezsin.
Yollardaki çakıl taşlarına, dokunur gibi dokunamazsın onlara.
Çünkü onlar değerlidir.
Düşün ey kızım;
Sen o taşlardan daha mı kıymetsizsin ki, seni herkes kolayca görüp, güzelliğine erişebilsin. Açıkta olan bala, sineklerin üşüştüğü gibi, güzelliği ortada olan kadına da üşüşenler çok olur.
İşte bu yüzden, tesettür seni kıymetli yapar, sana değer katar..!
Bir hadisi şerifte “Allahu Tealâ hâyâ sahibidir, hâyâyı (utanmayı) sever, Settar’dır (gizli, örtülüdür), örtünmeyi, gizlenmeyi sever”[1] buyrulmuştur.
Âlimler, Allah’ın “Settar” olmasını dünyada insanların gözlerinden gizlenmiş olması, çirkin şeyleri, ayıpları, günahları örtmesi, gizlemesi şeklinde tefsir etmişlerdir. Gerçi “Gaffar” ismi de örten manasına gelir. Fakat “Gaffar” ismi daha çok günahları örtmek, bağışlamak manasına gelirken, “Settar” isminde, maddi şeyleri örtmek, gizlemek ön plana çıkmaktadır.
Hadisin devamındaki “örtünmeyi sever” ifadesi örtünmeye, gizlenmeye bir teşviktir. Bu yönüyle tesettüre giren, örtünen hanımları Allah’ın seveceğini, sevdiğini bu hadis göstermektedir.
Bir hadisde Peygamberimiz (s.a.v)’in “Allah’ın ahlakıyla ahlaklanın!” dediği rivayet edilir. Bu hadise göre merhametli olanlar, Allah’ın “Rahman, Rahim” isimleriyle, sabırlı kimseler, Allah’ın “Sabur” ismiyle, yumuşak huylu olanlar, Allah’ın “Halim” ismiyle hâllenmiş olurlar. Tesettüre giren hanımlar da, Allah’ın “Settar” ismiyle hâllenmiş olurlar.
[1] Ebû Davud, Hammam, bab, 2, 4014.