ŞEHİR VE PLANLAMA DA YAŞADIĞIMIZ ÇAĞI AŞMALIYIZ
Şehirler, bizden önce Anadolu da, tarih boyunca yaşamış tüm medeniyetlerin adeta şahit olmuşlardır. Yüzyıllarca nice insanları misafir etmiş, sayısını bilmediğimiz badireler atlatmışlar ve defalarca inşa edilmişlerdir. Bugün bizlere düşen, medeniyetimize yakışır şekilde, şehirlerimizi inşa ve ihya etmektir. Şehirlerimizi planlı ve güzel şekilde, inşa ve ihya edersek, sokakların da gezen çocuklar mutlu olur, gençlerimiz müreffeh yarınlara umutla bakarlar, yetişkinler ve yaşlılar huzur içinde yaşarlar.
İnşası ve planı düzgün olmayan şehirlerde ihya olmaz ve hiç kimseyi mutlu edemezsiniz. Ve şu günlerde büyük afet olan, deprem felaketiyle karşı karşıya kaldık. Çürük binalar yüzünden, on binlerce insanımızı canına ve malına mal oldu. Ülke olarak çok ağır bir bedel ödüyoruz. Geri giden canları maalesef geriye getiremeyeceğiz. Bu Asrın felaketinden dersler çıkarmamız gerekiyor. Daha büyük bedeller ödememiz için, depreme dayanıklı, planlı şehirler inşa etmemiz ve önceliğimiz fay hattı üzerinde, deprem riski yüksek olan şehirlerimiz olmalıdır. Yaşadığımız çağın gereğini yerine getirmemiz, küçük şehirlerde yatay mimari, büyük şehirlerde dikey mimari olarak projelerimizi geliştirmemiz lazımdır. Ve diğer doğal felaketler düşünülerek bu projeler tasarlanmalıdır.
Öncelikle Türkiye’de Tüm Bina ve Yapılar Taranmalı
Türkiye’nin tamamında bütün binalar ve yapılar seri bir şekilde taramalı ve çürük binalar sistematik bir şekilde boşaltılmalıdır. Asrın felaketinden sonra bir can bile kaybetmeye tahammülümüz kalmadı. Depremlerin sık yaşandığı bir ülke olarak bedel ödememeliyiz. Canlarımızı koruma altına alıp, tedbirlerimizi almalıyız.
Binaların Teknik Olarak Sağlamlaştırılması Büyük Deprem Felaketinin Önüne Geçebilir. Büyükşehirlerde Kentsel Dönüşüm Projeleri Şimdilik Büyük Zaman Kaybı Olur
Türkiye’de Özellikle Büyükşehirlerde binalar teknik olarak sağlamlaştırma çalışmaları yapılırsa büyük bir felaketin önüne geçebilir. Teknik açıdan her sorunlu binayı, kentsel dönüşüm kapsamına sokmak çok büyük zaman kaybına sebep olur, öncelilikle sistematik olan binaların taranması, daha sonra az riskli veya orta riskli binaların teknik olarak sağlaştırması, yüksek riskli binaların ise boşatılması ve yıkılması can kayıplarının önüne geçecektir.
Deprem Bölgesinde Kentsel Dönüşüm Faydalı olacaktır. Zemin Seçiminde Dikkatli Olunması Gerekir.
Kahramanmaraşlı merkezli depremde, kentsel dönüşüm kararı isabetli bir karar oldu. Depremden hasar görmüş ve yıkılmış şehirlerde kentsel dönüşüm projeleri kısa vade de fayda gösterecektir. Depremzedelerin normal hayatlarına dönmeleri için yıkılan şehirlerin kısa zaman da inşa ve ihya olması gerekmektedir.
Risk Olarak Gördüğünüz, ikamet ettiniz binalara Deprem Testi Yaptırabilirsiniz
Eğer ikamet ettiğiniz binalar da çatlaklar mevcutsa veya çok eski bir yapıysa deprem testi yaptırabilirsiniz. Kişisel olarak da tedbirlerimizi almanız yaşanacak bir deprem de, hem malınızı hem de canınızı koruyabilirsiniz.
İstanbul’da Olası Bir Depremde, Çözüm Olarak Kentsel Dönüşüm Projeleri Zaman Alabilir
İstanbul’da Kentsel Dönüşüm Projeleri uzun vade de faydalı olacaktır. Ama kısa vadede hiçbir faydası olmayacaktır. Çünkü hukuki açıdan uzun süreçler olup, proje sürecini göz önünde bulundurursak uzun yıllar alabilir. Kısa vadede binaların teknik açıdan sağlamlaştırılması ve yüksek riskli binaların boşaltılması, olası bir depremden İstanbul’luları koruyabilir.
Depremden Korunma Eğitimi Zorunlu Olmalı
Doğal Afetler için Türkiye de zorunlu eğitim süreci getirilmeli ve ilkyardım, afet çantaları bulundurmaya insanlarımızı teşvik etmeli, okullar da ana sınıfından başlamak üzere deprem ve doğal afetlerden korunma eğitimi de, ders müfredatına koyulmalıdır. Maksat deprem ve doğal afetler konusun da bilinçli bir toplum elde etmek, eğer bu hususlar da toplum bilinci oluşturulursa kanayan yaralarımıza derman olacaktır. Gelecek nesillere güzel bir miras bırakmamız için, bu süreçleri elbirliğiyle aşmalıyız. Yaşadığımız çağı deprem konusunda yakalamamız lazım, yeni şehir planlamalarında eski yapılan hataların yapılmaması, canlarımızı ve mallarınızı korumamız, yaşadıklarımızdan ders çıkarmamız, bizler için inşallah hayırlı olacaktır.
Depremzedelere Manevi ve Psikolojik Destek Önemli, Ömür Boyu Koruma Altına Alınmalılar.
Depremzedelere maddi destek önemli gibi gözükse de, aslında manevi ve psikolojik destek, maddi destekten daha önemli hal alıyor. Çünkü manevi hayatlarından kapanmayacak yaralar açıldı. Psikolojik olarak dünyaları sarsıldı. Maddi desteği Devletimiz ve Milletimiz her türlü sağlıyor. Ama bu insanların yakınları vefat etti, mallarını kaybettiler ve yaşadıkları, büyüdükleri şehirleri terk etmek zorunda kalacaklar. Bu büyük buhrana yol açacaktır. Bu insanlarımız ömür boyu koruma altına alınmalı ve psikolojik destek açısından ücretsiz bir şekilde ömür boyu desteklenmeliler.
İşlerini Kaybeden Depremzedeler Kamu da İstihdam Edilebilir.
On şehrimizde büyük yıkımlar oldu. Depremzedelerin bir kısmı yaşadıkları şehirleri terk etmek zorunda kalacaklar ve mevcut çalıştıkları işlerini büyük ihtimal kaybettiler. Bu insanlar kamu kurum ve kuruluşların da istihdam edilebilirler.