Arama motorlarından yapılan aramalardan sonra hoşunuza giden ya da ilginizi çeken türde reklamlar karşınıza çıkıyor mu?
Bir arkadaşınız ile telefonda ya da sosyal medyada karşılıklı konuştuğunuz konu ile alakalı mevzular sponsorlu paylaşımlar şeklinde gözünüzü okşuyor mu?
E-devlet girişlerinde, bankacılık işlemlerinde, parmak izleriniz ve yüzleriniz tanınıyor ve dâhi tüm bilgilerinize erişim sağlanıyor mu?
Yanınızdan hiç ayırmadığınız cep telefonlarınızda tüm resim ve videolarınız kayıt altına alınıyor, tüm ses ve konuşmalarınız dinleniyor ve analiz ediliyor olabilir mi?
Yaptırdığınız testler, tahliller, hastalıklarınız, kan değerleriniz, hatta DNA sarmalınız, beden ve zihin dünyanızdaki sırlar, tüm hayatınız eve sığar mı?
Zihninizde oluşan hareketleri denetleyerek yapılan ve satın alma hissi oluşturacak şekilde geliştirilen reklamlar size en güzelini, en uygununu, çok kolay bir şekilde bir tıkla kapınıza sunuyor mu?
Tercihlerinizin gözetim ve kayıt altında olduğunu, hangi ürünün hangi cinsiyet ve yaş aralığındakilerce daha çok tüketildiği bilgisinden hareketle alışverişe sunulduğunu, banka harcamalarınızdan da belirlenen verilerle sizi de tüketim çılgınlığının bir parçası haline getiriyorlar mı?
Dünyadaki anti-terör yasaları ve devlet güvenliğinin sağlanması adına yapılanlar, özgürlük alanınızı sınırlamış ve mahremiyet hakkınızı yok ediyor olabilir mi?
Uydular yoluyla izleme sağlayan ve günlük hayatımızı da belki kolaylaştıran bazı cihazlar, dinleme ve görüntülemelere erişim izni veren bazı programlar, şehirlerin ve kurumların artık bir çok yerine yerleştirilmiş gece görüşü de olan kameralar, insanları kontrol altına alınan uysal robotlar haline getirmiş olabilir mi?
Televizyonda bağımlısı olduğunuz, sonraki bölümünü merakla beklediğiniz, bilinçaltınıza sinsice dokunan dizileriniz var mı?
Bilgisayar ve cep telefonları aracılığı ile, sosyal medya hesaplarınızda ya da muhtelif sosyal ağlarda geçirdiğiniz sürenin hesabını hiç yaptınız mı?
Hangi bilgisayar oyununun, hangi sosyal medya paylaşımının sizin duygu ve düşüncelerinize olan etkisini yadsıyabilir ya da küçümseyebilirsiniz?
Dijital çağdaki değişim ve şekillenmelerden bireylerin, toplumların, ekonominin ve devletlerin ziyadesiyle nasiplenmesi; bu dönüşüm, bu prangalar ve bu bozulma sizi de endişe ve korkuya sevk ediyor mu?
Teknoloji esareti ile sır olan ne kaldı sizce?
Güzel bir konu, isabetli bir başlık. Kaleminize sağlık.. Önce hepimiz bu kadar gözlem altında olmaktan, bireysel hiçbir saklımızın, mahremimizin kalmayışından rahatsız oluyor sonra zamanla alışıyor ve yadsıyoruz… evet uysal bir robot gibi. Pekala mevcut sosyo kültürel yapıda yaşantımızı sürdürürken bu olgudan uzak durmanın, bu çemberin dışında kalmanın bir yolu varmı ?