Medeniyetimizin temellerinin kökü, Anadolu’da yaklaşık 1000 yıllıktır. Yüzyıllarca yaşadığımız Anadolu Din, Vatan, Namus, Bayrak, Aile, Bağımsızlık gibi temellere dayanmaktır. Bu saydıklarımız bir çadırın direkleri gibidir, biri çökerse çadır çöker ve maazallah altında kalırız. Anadolu ruhunda insanlarımızın manevi değerleri ve inançları en üst noktada görülür, önem arz eder. Bu Temellerin içinde önemli kavramlardan biri de Aile kavramıdır, diğer adıyla hane halkı olarak bahsedebiliriz.
Türkiye’de, hane halkı toplumumuzun temelini oluşturup, önemli çerçeve de bu kavramın daha fazla desteklenmesi, hane halkının gelir seviyelerinin en üste noktaya çıkarılması, vatandaşlarımızın refah seviyelerinin maddi ve manevi olarak gözetilmesi gerekir.
Hane halkının desteklenmesi için sosyal ve kültürel projeler üretilmeli
Aile kavramının maddi olarak desteklenmesinin artırılması ve manevi olarak da sosyal, kültürel projelerle ilgili kurum ve kuruluşlarla desteklenmesi, bu konularda çalışan sivil toplum platformlarına maddi destekleri artırılması, sivil toplum platformlarının aile ile ilgili projelere teşvik edilmesi gerekir. Gençlerin ve çocukların sosyal ve kültürel faaliyetlere daha fazla teşvik edilerek, yeteneklerinin ortaya çıkarılması hane halkına verilecek en büyük desteklerden birisi olur.
Hane halkı gelir seviyesi tespiti yapılırken, sadece ebeveynlerin gelir seviyeleri dikkate alınmalı
Sosyal Konut projeler ve bankalardan kredi alınırken hane halkında tüm kişilerin gelirlerinin hesaplanması yanlıştır. Sadece hane halkında ebeveynlerin gelirleri ele alınması, ebeveyninler yok ise, haneden hangi kişi gelirden sorumluysa dikkate alınması gerekir.
Hane Halkı Ortalaması Gerilerdi, Genç Nüfus Yok Oluyor.
Türkiye İstatistik Kurumu 2021 verilerine göre hane halkı ortalamasında maalesef gerileme oldu. Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) sonuçlarına göre, Türkiye’de 2008 yılında 4 kişi olan ortalama hane halkı büyüklüğünün, azalma eğilimi göstererek 2021 yılında 3,23 kişiye düştüğü görüldü.
Yıllara göre ortalama hane halkı büyüklüğü, 2008-2021
Önümüz de ki yıllar da eğer böyle devam ederse, hane halkı verilerinin düşmesi demek, genç nüfusun azalması ve yaşlı nüfusun çoğalması anlamına geliyor. Devletimizin genç ailelere çocuk yapmama nedenlerinin tedbirlerini alması ve çocuk yapmaları için maddi ve manevi desteklerin artırması ile genç nüfusun yok olmasının önüne geçilebilir.
Ortalama hane halkı büyüklüğünün en yüksek olduğu il Şırnak oldu
Türkiye’de 2021 yılında ortalama hane halkı büyüklüğünün en yüksek olduğu il, 5,46 kişi ile Şırnak oldu. Şırnak ilini 5,12 kişi ile Şanlıurfa ve 4,94 kişi ile Hakkâri izledi. Ortalama hane halkı büyüklüğünün en düşük olduğu il ise 2,57 kişi ile Çanakkale oldu. Bu ili, 2,60 kişi ile Tunceli ve 2,63 kişi ile Giresun izledi. (Kaynak TÜİK)
Türkiye’de Genç Nüfus 2080 Yılında 11,1 Olacak
Hane halkı otlaması tahmini olarak ilerleyen yıllarda daha da azalacak, bunun getirisi olarak da genç nüfusumuz da azalma eğilimi gösterirken, yaşlı nüfusumuz da artış eğilimi gösterecek. Genç nüfusun toplam nüfus içindeki oranının 2025 yılında yüzde 14.3, 2030 yılında yüzde 14.0, 2040 yılında yüzde 13.4, 2060 yılında yüzde 11.8 ve 2080 yılında yüzde 11.1’e düşeceği öngörüldü.
Genç Nüfusun Azalması İş İstihdamını Etkileyecek Ve Göç Eğilimini Daha Fazla Artıracaktır
Bu rakamlar ve hane halkı ortalamasının gerilemesi tehlike çanlarının çalmaya başlaması demek, genç nüfusun azalması iş istihdamını direk etkileyecek ve Türkiye’de önümüzde ki yıllarda yabancı nüfusun daha fazla artmasını ve göç eğilimini artıracaktır.