• Anasayfa
  • Yazarlar
Pazar, 6 Temmuz, 2025
  • Giriş
  • Kayıt Ol
Hür Havadis
  • Türkiye
  • Dünya
  • Politika
  • Kültür ve Sanat
  • Spor
  • Ekonomi
  • Sağlık
  • Belediyeler
11 °c
Ankara
Bulunamadı
Tüm Sonuçlar
  • Türkiye
  • Dünya
  • Politika
  • Kültür ve Sanat
  • Spor
  • Ekonomi
  • Sağlık
  • Belediyeler
Bulunamadı
Tüm Sonuçlar
Hür Havadis
Bulunamadı
Tüm Sonuçlar
Anasayfa Ekonomi

YENİ EKONOMİK GELİŞMELERİ OKUMAK

Editör Yazar Editör
12 Kasım 2020
Ekonomi
0 0
7
dav

dav

0
PAYLAŞIM
0
GÖSTERİM
Facebook'da paylaşTwitter'da paylaşWhatsapp'ta paylaş

(Bakan ve Başkan Değişimi ve Belirsizlik)

Liberal ekonomik literatür merkez bankalarının özerkliğini vurgular. Buna ek olarak ekonomik dengeleri etkileyen değişkenlerden biri, belki de en önemlisi belirsizlikten kaçınmaktır. Belirsizlik risk, risk ise kayıp anlamına gelebilmektedir. Dolayısıyla belirsiz piyasalara yatırım gelmemesi kadar doğal bir süreç olamaz.

Son bir haftada, Merkez Bankası Başkanının görevden alınması, ardından Bakanın istifası tam bir belirsizlik derken, göstergelere aksi bir yansıma oldu. Hatta kimi çevreler tarafından hayal kırıklığı yaşattı.

Hadi hep beraber kendimize yakın hissettiğimin haber kaynaklarını takip ederek mutlu olalım biraz!..

Ancak işler o kadar basit değil dostlar. Zira bir haftalık süreç Türkiye özelinde ne kadar karmaşıksa dünya içinde bir o kadar zorlayıcı. Yani yaşananlar Türkiye ile sınırlı değil.

Literatürde döviz kurunu etkilediği kanıtlanmış benin tespit edebildiğim on dokuz nicel değişken var. Bunun anlamı bu değişkenlere bir şey olursa kura da bir şeyler olur. Ancak adı geçen değişkenler maalesef kurdaki değişimin sadece %50 sini açıklayabiliyor. Dolayısıyla kurun hararetini matematiksel formüllerle en mükemmel şekilde tahmin etmek bile ancak mekanizmanın yarısını çözebiliyor.

Peki çözümlenemeyen diğer faktörler neyin nesi?

Bilimsel kanıt içermemekle birlikte bana göre de kur üzerinde son derece etkili olduğunu düşündüğümüz değişkenleri açıklayalım. Bayezci yaklaşım (felsefi iktisat diyebiliriz) de bizim yorumladığımız gibi değerlendirecektir!.. 

Bunlar; ülkeye olan güven ve spekülatif dış müdahalelerdir.

Belirsizliğin azaltılması ülkenin kendi imkanları ile görece müdahalesi mümkün olan bir değişken. Ancak spekülatif müdahaleler için aynını söylemek zor. Bunun diğer adı, emperyalist gücün ayar verme mekanizması.

Açalım biraz. 

Buraya kadar üç değişkenden bahsettik. Bunlardan birincisi, istatistik ve ekonomi bilimi ile de ispatlanmış nicel değişkenler. Kabaca; döviz arz edersen fiyatı düşer. Arz için ihracatı artırmak ithalatı azaltmak gerekir. İhracatı artırmak için üretmek ve satabilmek, ithalatı azaltmak için ikame ürünlerin kalite ve fiyat düzeyini rekabetçi hale getirmek gerekir. Bu mekanizma diğer örnekler le de çeşitlendirilebilir ancak sanırım bu kadarı kâfi. Yani bu işin matematiği tüm paydaşların malumu.

İkincisi güvenlin tesis edilmesi liberal ekonomilerin en önemli argümanıdır. Ekonomik aktörler güvenli limana sığınma eğilimindedir. Yani yatırımlar en güvenli ve buna ek olarak karlı alana yönelirler. Esasen bunun da matematiği var. Ekonomiye güven iki kurumun sağlam duruşuna bağlıdır. Bunlar Türkiye için Maliye Bakanlığı ve Merkez Bankasıdır. İş çevresi bu iki kurumun şeffaf, hesap verebilir ve öngörülebilir olmasını ister.

Ancak son gelişmeler bu argümanı boşa çıkartmış gibi görünüyor. Zira Bakanın istifa ettiği, başkanın görevden alındığı bir ülke de ekonomik göstergeler hiç olmadığı kadar olumlu sinyaller veriyor. Bunu ben söylemiyorum. Dünya Ticaret Örgütünün son pandemi raporunda yer alıyor. Rapora göre süreçten güçlenerek çıkan üç ülke raporlandı. Bunlar Çin, Güney Kore ve Türkiye. 

MB’ının döviz rezervi son on yıldır olmadığı kadar düşük. Dahası kura müdahale için piyasaya sürülen dövizin de kura herhangi bir etkisinin olmadığı defalarca test edildi. Yanı klasik arz talep yasası bu fenomeni de açıklamaktan aciz.

Peki o zaman kur neden her geçen gün yeni zirveleri test ediyor. Bunun sebebi az önce de belirttiğimiz gibi sanırım piyasaya olan güven kaybı, belirsizlik ve beraberinde taşıdığı yüksek risk.

Bir önceki yazımızda döviz kurunun yükselmesi ve ihracata etkisinden bahsetmiştir. İşte rapora yansıyan etkiler de bundan kaynaklı olabilir. Zira Otomotivde kapasite kullanım oranının %78 olarak gerçekleşmiş olması bunun en önemli delili.

Üçüncü etken ise spekülatif girişimlerin ekonomi üzerine etkileri. İşte yönetilmesi belki de en zor olan değişken. Özellikle Türkiye gibi geçmiş şimdi ve gelecek arasında sıkışmış bir ülkenin bu değişkeni yönetebilmesi sanırım kıldan ince kılıçtan keskin ince bir siyasetle mümkün. Bu da benin alanıma girmiyor.

Sonuç olarak ekonomi için anılan üç sacayağının dengesi için yapılması gereken çok iş, aşılması gereken çok sorun var.

Yazılmasını istediğiniz eko politik ve eko stratejik konuları ilişkin görüşlerinizi lütfen yorumlar kısmından bize ulaştırın.

Sağlıkla kalın dostlar. 

Önceki Haber

Türkiye Sahadan Berabere Ayrıldı

Sonraki Haber

GÜRCİSTAN VE KAFKASLAR

Editör

Editör

Sonraki Haber

GÜRCİSTAN VE KAFKASLAR

Çok Okunanlar 7

  1. Sadık says:
    5 sene önce

    Tebrik ediyorum bu değerli katkı ve değerlendirmelerinin için tespitlerinizi beğendim.

    Cevapla
  2. Mehmet says:
    5 sene önce

    Düşünceleriniz önemli, tespitleriniz yerinde olmuş, uygulama mekanizması umarım bunları dikkate alarak bir çıkış yolu bulur.

    Cevapla
  3. Akif says:
    5 sene önce

    Haritayı doğru okuyan, araziyi de iyi bilen asker kuvvet çarpanını güçlendirir…(malumun)

    Ersin Hocam, benim en zayıf olduğum ekonomi alanında gerçekten istifadeli geniş perspektifli yazılar kaleme alıyorsun…böylece zihinsel gevezeliklerden kurtuluyorum…tebrikler…
    selamlar…

    Cevapla
  4. Erdinç says:
    5 sene önce

    Ayar verme diye yazdığınız konuyu biraz açarmısınız, birde ülkelerin kendi paralarıyla ticarette neredeyiz. Tesekkürler.

    Cevapla
    • Yazardan says:
      5 sene önce

      Kapitalist sistem reel sektöre dayalı dış ticaretten finansal kazanç (paradan para kazanma ) tarafına kayınca üçüncü dünya yi da sisteme mecbur etti. Rezerv parası olan ülke yada iktisadi aktorler bu sayede ülkelerin halka arz edilmiş şirketlerini ve özelleştirilen kitleri beş para etmeyen dovizleriyle aldılar yani hisselerine sahip oldular. Baş kaldıran kendi kaynağını kendisi kullanmaya kalkan ülke olunca bu paraları çekmekle tehdit ettiler. Hani ABD diyor ya Türkiye’nin ekonomisini çökertmek istemiyoruz. Ayar mekanizması işte bu.
      Yerli para meselesine gelince; örneğin Rusya’ya 10 dolarlık mal sattık 15 dolarlık mal aldık cari yıl sonunda 10 dolarlar yerli cinsten ödenebilir. Yani mutekabikiyet. Ancak hiç bir ülke kalan 5 lira için kimse tarafından kabul edilmeyen senin paranı kabul etmez. Yani bu miktar için döviz bulman gerekir. Dış ticaret açığı kur volatlitesi vb. İşte temel sorun bu. Bunun için de daha çok üretmeli daha çok ihracat ve daha az ithalat yapmanın yolları bulunmalı . İşin formulu basit ancak irede sergilemek kolay değil malesef.

      Cevapla
  5. FATİH says:
    5 sene önce

    Emeğinize sağlık. İyi çalışmalar.

    Cevapla
  6. Mustafa Kaya says:
    5 sene önce

    Tebrik ederim Ersin hocam. Yazılarınızdan istifade ediyorum. Sizin öğrenciniz olmak isterim .

    Cevapla

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin

  • 381 Takipçi
REKLAM
  • Tarihte Bugün
  • Çok Okunanlar
  • Yazarlar

Tarihte Bugün; 6 Temmuz 1517 – Hicaz, Osmanlı Topraklarına Katıldı

6 Temmuz 2025

Tarihte Bugün; 5 Temmuz 2008 – Türk yazar, Şair ve Milletvekili, Adil Erdem Bayazıt Vefat Etti

5 Temmuz 2025

Tarihte Bugün; 4 Temmuz 1546 – Osmanlı Denizcisi ve Kaptan-ı Derya, Barbaros Hayreddin Paşa Vefat Etti

4 Temmuz 2025

Tarihte Bugün; 3 Temmuz 1988- İstanbul’da Fatih Sultan Mehmet Köprüsü Açıldı

3 Temmuz 2025

ÖĞRETMENİM BENİ FARK ET!…

29 Temmuz 2022

ANNELER CARİYE OLUNCA!…

1 Haziran 2022

HOŞGELDİN ASYA

25 Mart 2023

AYDINLIK YARINLARA

11 Mart 2022
Ahmet Tek

Ahmet Tek (131)

Dr. İsmail Tekpınar

Dr. İsmail Tekpınar (92)

Dr. Adnan Küçük

Dr. Adnan Küçük (72)

Necati İLMEN

Necati İLMEN (61)

Dr. İdris Tüzün

Dr. İdris Tüzün (48)

Sinan Tekin

Sinan Tekin (47)

Ali Murat Duman

Ali Murat Duman (41)

Bayram Baş

Bayram Baş (35)

Ekrem YILDIRIM ESEVELİOĞLU

Ekrem YILDIRIM ESEVELİOĞLU (29)

Doç. Dr. Şemseddin Kırış

Doç. Dr. Şemseddin Kırış (25)

Prof. Dr. Emre Güler

Prof. Dr. Emre Güler (22)

Dr. İsmail Tekpınar

Dr. İsmail Tekpınar (15)

Fatıma Zehra

Fatıma Zehra (14)

Esra Çakan Kandemir

Esra Çakan Kandemir (7)

İbrahim Eksilmez

İbrahim Eksilmez (2)

Son Haberler

Tarihte Bugün; 6 Temmuz 1517 – Hicaz, Osmanlı Topraklarına Katıldı

6 Temmuz 2025

Tarihte Bugün; 5 Temmuz 2008 – Türk yazar, Şair ve Milletvekili, Adil Erdem Bayazıt Vefat Etti

5 Temmuz 2025

Şehit Yakınları ve Gazilere Doğal Gazda Yüzde 50 İndirim

4 Temmuz 2025

Gazeteci-Yazar Nihat Genç 69 Yaşında Hayatını Kaybetti

4 Temmuz 2025
Hür Havadis

Kaliteli, doğru, güvenilir haberi sesi olmaya çalışıyoruz.

Bizi Takip Edin

Kategoriler

  • Belediyecilik
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Haftanın Şiiri
  • Kültür ve Sanat
  • Önemli Şahsiyetler
  • Oyun
  • Politika
  • Sağlık
  • Sanat ve Kültür
  • Siyaset
  • Son Dakika
  • Spor
  • STK Faaliyetleri
  • Tarihte Bugün
  • Tasavvuf
  • Teknoloji
  • Terör İle Mücadele
  • Türkiye

Son Haberler

Tarihte Bugün; 6 Temmuz 1517 – Hicaz, Osmanlı Topraklarına Katıldı

6 Temmuz 2025

Tarihte Bugün; 5 Temmuz 2008 – Türk yazar, Şair ve Milletvekili, Adil Erdem Bayazıt Vefat Etti

5 Temmuz 2025

© 2021 Hür Havadis

Bulunamadı
Tüm Sonuçlar
  • Türkiye
  • Dünya
  • Politika
  • Kültür ve Sanat
  • Spor
  • Ekonomi
  • Yazarlar
  • Giriş

© 2021 Hür Havadis

Hoşgeldiniz

Lütfen bilgileriniz ile giriş yapınız

Şifremi unuttum? Kayıt Ol

Yeni hesap oluşturun!

Kayıt olmak için formu doldurunuz

Tüm alanları doldurun. Giriş yap

Şifre hatırlatma

Şifre değiştirmek için kullanıcı adınızı veya emailinizi girin!

Giriş yap