• Anasayfa
  • Yazarlar
Pazartesi, 7 Temmuz, 2025
  • Giriş
  • Kayıt Ol
Hür Havadis
  • Türkiye
  • Dünya
  • Politika
  • Kültür ve Sanat
  • Spor
  • Ekonomi
  • Sağlık
  • Belediyeler
11 °c
Ankara
Bulunamadı
Tüm Sonuçlar
  • Türkiye
  • Dünya
  • Politika
  • Kültür ve Sanat
  • Spor
  • Ekonomi
  • Sağlık
  • Belediyeler
Bulunamadı
Tüm Sonuçlar
Hür Havadis
Bulunamadı
Tüm Sonuçlar
Anasayfa Genel

Dunning Kruger Sendromu

Prof. Dr. Emre Güler Yazar Prof. Dr. Emre Güler
4 Eylül 2021
Genel
0 0
0
0
PAYLAŞIM
3
GÖSTERİM
Facebook'da paylaşTwitter'da paylaşWhatsapp'ta paylaş


Dunning Kruger Sendromu Nedir? Sendromun tanımı, belirtileri ve etkileri nelerdir?

Kısaca söylemek gerekirse; Cornell Üniversitesinin iki psikoloğu Justin Kruger ve David Dunning’in tanımladığı bir algılamada yanlılık eğilimidir.

Bu iki başarılı akademisyen, bilim dünyasına kazandırdıkları Dunning Kruger Sendromu ile 2000 yılında Nobel ödülü kazandılar.

Dunning Kruger Sendromu ‘nun Türkçesi; “Cahil Cesareti”
Aslında biz bu sendroma güzel bir Türkçe isim takmışız. Halk arasında “Cahil Cesareti” olarak tanımlanan durum tamamen Dunning Kruger Sendromu ‘nu anlatmaktadır.

Justin Kruger ve David Dunning ortaya attıkları teoride özetle; “Cehalet gerçek bilginin aksine, bireyin kendine olan güvenini artırır.” diyorlar.

Aslında bizim atalarımız bu tanımlamayı da farklı bir şekilde yapmışlar. “Cahil cüretkâr olur kendini alim sanır” sözü tam da bu durum için söylenmiştir.

Dunning Kruger Sendromu Araştırma Sonucu
Dunning Kruger Sendromu araştırmasının sonucunda sendromu özetleyen 4 önemli sonuç ortaya çıkmıştır;

Niteliksiz insanlar ne ölçüde niteliksiz olduklarını fark edemezler.

Niteliksiz insanlar, niteliklerini abartma eğilimindedir.

Niteliksiz insanlar, gerçekten nitelikli insanların niteliklerini görüp anlamaktan da acizdirler.

Nitelikleri, eğitimle artırılırsa, aynı niteliksiz insanlar, niteliksizliklerinin farkına varmaya başlarlar.

Dunning Kruger Sendromu Olan Birini Nasıl Tanırız?
Her şeyi en iyi kendilerinin bildiklerini iddia ederler
Bu kişilerin en önemli belirtilerinin başında her şeyi en iyi kendilerinin bildiklerini iddia etmeleri gelir.

“Biz biliriz”, “En iyi biz biliriz”, “Ben bilirim”, “Senin için en iyisini ben bilirim”, “Ben senin üstünüm, benden daha mı iyi bileceksin?” gibi sözleri kullananlar Dunning Kruger Sendromu etkisindedirler.

Bilgiyi, eğitimi aşağılarlar
Çok okuyan, iyi okullardan mezun olan, kendisini sürekli geliştiren kişileri aşağılama eğilimindedirler. Bu tip insanlara “Entel” lakabını takarlar. Asıl bilginin sokakta ya da iş sahasında öğrenileceğini savunurlar.

Çok gürültülü iş yaparlar
Her iş yerinde vardır bu tip insanlardan. Yaptıkları işten çok o iş ile ilgili konuşurlar. Sanırsınız ki dünyanın en yoğun insanı. Halbuki diğerleri kadar ya da daha az iş yapıyorlardır. Kısacası havalarından geçilmez.

Tüm işleri kendileri halletmek isterler
Az bilgilerine paralel olarak çok fazla alanda işleri halletmek isterler. Normal şartlarda bir alanda uzmanlaşmak gerekirken bu kişiler her işin uzmanıdırlar.

Her duruma hazırlıklıdırlar
Rüzgâr nereden eserse essin bu kişilerin her duruma karşı tecrübeleri vardır. Daha doğrusu öyle olduğunu sanırlar.

Üstlerine saygıları sonsuz, astlarına zulümleri kesintisizdir
Üstlerine karşı saygıda hiçbir zaman kusur etmezler. Hatta yalaka diyebileceğimiz tiplerdir bu kişiler. Ancak astları söz konusu olunca fırçanın limiti yoktur. Mutlaka astlarını ezerler. Astları arasında kendisinden daha bilgili ve tecrübeli birileri varsa vay onun haline!

Bugün söylediklerini yarın inkâr ederler. Ama asla kabul etmezler.
Bugün size bir şeyler söylerler. Ancak yarın söylediklerinin tam tersi bir konuşmaları olabilir. “Dün böyle söylemiştiniz.” dediğinizde ise bunu kabul etmezler. Bugün akıllarına bir fikir gelir. Yarın o fikir çok saçmadır. Çok laf yalansız olmaz deriz ya, işte öyledir aslında.

Başarısızlıklarını gizlerler
Başarısız olmuşlardır. Ancak başarısız olduklarını asla kabul etmezler. O başarısızlık içerisinden çekip çıkardıkları bir nokta ile başarılıymış gibi gösterirler. Bu kişilerin hayatta başarısız olduklarını göremezsiniz. Hata kabul etmezler.

Kendi doğruları kesinlikle doğrudur
İlk maddede söylemiştim. En iyi onlar bilirler. Dolayısıyla onların doğruları kesindir. Üzerine tartışma bile yapılamaz. Bu doğrulara sizi de inandırmak için bin türlü şey yaparlar. Sizi o doğrunun içerisine çekene kadar vazgeçmezler. Onlar yılmaz birer savaşçıdırlar.

Herkesin şahit olduğu bir konuyu bile inkâr edebilirler
Olay gözünüzün önünde olmuştur. Şahit olmuşsunuzdur. Ancak bunun bir önemi yoktur. Bu kişiler ne diyorsa o doğrudur. Olayı sanki siz hiç şahit olmamışsınız gibi anlatırlar. Diğer her doğrularında olduğu gibi buna da sizi inandırmak için çabalarlar.

Özetle


Dunning Kruger Sendromu olan kişiler bilgi eksikliklerini egoları ile kapatmaya çalışırlar. Bunu yapabilmek için astlarını ezebildikleri kadar ezerler. Böylelikle her dediklerini doğru olarak kabul ettirebilirler.

Genellikle üstlerine saygılı ve yakın davrandıkları için tercih edilirler. Doğrularını savundukları ve kabul ettirme konusunda çok tecrübeli oldukları için de kolay yükselirler. Bu yüzden yönetim katında Dunning Kruger Sendromu olan çok kişiyi görebiliriz.

Gerçekten bilgili olan, ancak bunu ön plana çıkartamayan kişiler ise ne yazık ki Dunning Kruger Sendromu olan kişilerin astı olarak çalışmak zorunda kalırlar.

Hergün onlarcasına şahit olduğumuz Dunning-Kruger sendromlu insanlarımız maalesef her konuda herşeyi bilmekteler. Hemen çevrenize, komşularınıza, sosyal arkadaşlarınıza ya da iş arkadaşlarınıza objektif bir şekilde bakabilirseniz şaşırtıcı sonuçlara hemen ulaşacağınızdan hiç şüphem yoktur. Sağlıkla….


Kaynakça:
Bu yazının orjinal metnine https://mehmetortac.com/dunning-kruger-sendromu-olanlari-tanimanin-10-yolu/ adresinden ulaşılabilir.

Önceki Haber

CANI CANANDAN AYRI KOYAN YEMEN

Sonraki Haber

ŞEHZADELER ŞEHRİ, AŞKIN BAŞKENTİ ‘’AMASYA’’ -1-

Prof. Dr. Emre Güler

Prof. Dr. Emre Güler

Sonraki Haber

ŞEHZADELER ŞEHRİ, AŞKIN BAŞKENTİ ‘’AMASYA’’ -1-

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin

  • 381 Takipçi
REKLAM
  • Tarihte Bugün
  • Çok Okunanlar
  • Yazarlar

Tarihte Bugün; 6 Temmuz 1517 – Hicaz, Osmanlı Topraklarına Katıldı

6 Temmuz 2025

Tarihte Bugün; 5 Temmuz 2008 – Türk yazar, Şair ve Milletvekili, Adil Erdem Bayazıt Vefat Etti

5 Temmuz 2025

Tarihte Bugün; 4 Temmuz 1546 – Osmanlı Denizcisi ve Kaptan-ı Derya, Barbaros Hayreddin Paşa Vefat Etti

4 Temmuz 2025

Tarihte Bugün; 3 Temmuz 1988- İstanbul’da Fatih Sultan Mehmet Köprüsü Açıldı

3 Temmuz 2025

ÖĞRETMENİM BENİ FARK ET!…

29 Temmuz 2022

ANNELER CARİYE OLUNCA!…

1 Haziran 2022

HOŞGELDİN ASYA

25 Mart 2023

AYDINLIK YARINLARA

11 Mart 2022
Ahmet Tek

Ahmet Tek (131)

Dr. İsmail Tekpınar

Dr. İsmail Tekpınar (92)

Dr. Adnan Küçük

Dr. Adnan Küçük (72)

Necati İLMEN

Necati İLMEN (61)

Dr. İdris Tüzün

Dr. İdris Tüzün (48)

Sinan Tekin

Sinan Tekin (47)

Ali Murat Duman

Ali Murat Duman (41)

Bayram Baş

Bayram Baş (35)

Ekrem YILDIRIM ESEVELİOĞLU

Ekrem YILDIRIM ESEVELİOĞLU (29)

Doç. Dr. Şemseddin Kırış

Doç. Dr. Şemseddin Kırış (25)

Prof. Dr. Emre Güler

Prof. Dr. Emre Güler (22)

Dr. İsmail Tekpınar

Dr. İsmail Tekpınar (15)

Fatıma Zehra

Fatıma Zehra (14)

Esra Çakan Kandemir

Esra Çakan Kandemir (7)

İbrahim Eksilmez

İbrahim Eksilmez (2)

Son Haberler

664. Kırkpınar Yağlı Güreşleri başpehlivanı kim oldu?

6 Temmuz 2025

Pençe-Kilit Harekât Bölgesinde Metan Gazı Faciası: 5 Asker Şehit Oldu

6 Temmuz 2025

Marmara Denizi’nde 3,8 Büyüklüğünde Deprem

6 Temmuz 2025

Tarihte Bugün; 6 Temmuz 1517 – Hicaz, Osmanlı Topraklarına Katıldı

6 Temmuz 2025
Hür Havadis

Kaliteli, doğru, güvenilir haberi sesi olmaya çalışıyoruz.

Bizi Takip Edin

Kategoriler

  • Belediyecilik
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Haftanın Şiiri
  • Kültür ve Sanat
  • Önemli Şahsiyetler
  • Oyun
  • Politika
  • Sağlık
  • Sanat ve Kültür
  • Siyaset
  • Son Dakika
  • Spor
  • STK Faaliyetleri
  • Tarihte Bugün
  • Tasavvuf
  • Teknoloji
  • Terör İle Mücadele
  • Türkiye

Son Haberler

664. Kırkpınar Yağlı Güreşleri başpehlivanı kim oldu?

6 Temmuz 2025

Pençe-Kilit Harekât Bölgesinde Metan Gazı Faciası: 5 Asker Şehit Oldu

6 Temmuz 2025

© 2021 Hür Havadis

Bulunamadı
Tüm Sonuçlar
  • Türkiye
  • Dünya
  • Politika
  • Kültür ve Sanat
  • Spor
  • Ekonomi
  • Yazarlar
  • Giriş

© 2021 Hür Havadis

Hoşgeldiniz

Lütfen bilgileriniz ile giriş yapınız

Şifremi unuttum? Kayıt Ol

Yeni hesap oluşturun!

Kayıt olmak için formu doldurunuz

Tüm alanları doldurun. Giriş yap

Şifre hatırlatma

Şifre değiştirmek için kullanıcı adınızı veya emailinizi girin!

Giriş yap