Memurlara seyyanen zam verilme ihtimalleri nelerdir. Hangi durumlar gerçekleşir ise, memurlara seyyanen zam verilebilir.
Hükümet ile yetkili sendika Memur sen’in zam pazarlığı olumsuz bir şekilde sonuçlandı.
- Toplu sözleşmede kısmen anlaşma sağlansa da, zam pazarlığında Memur sen’in ve memurları talep ettiği rakamlar verilmedi.
Hakem kuruluna gitti ve hakem kurulu, Hükümetin teklif ettiği rakamları olduğu gibi tasdik etti. Resmen Noterlik yaptı.
Piyasa şartların kötü olduğu, yüksek enflasyonun el yaktığı bu dönemde verilen zam rakamlarını kabul etmek mümkün değil.
Hakem kurulu sistemsel bir şekilde her zaman ki gibi Hükümetin verdiği rakamları tasdik etmesi, öncelikle hakem kurulunu yapısının değişmesi gerektiğini gösteriyor.
Eğer hakem kurulunun yapısı değişmez ise, 8. 9. Hatta 10. Toplu sözleşmede bile aynı durumun yapılması kaçınılmaz.
Adil kararlar ve kamu çalışanların refah seviyesini güçlendirmek istiyor isek, hakem kurulunun yapısı değişmeli, yetkili sendikanın ve diğer sendika temsilcilerin sayıları artırmalı, sözde tarafsız, aslen taraflı bürokratik oligarşi mensuplarıyla sayıları eşitlenmelidir.
- Toplu sözleşmede kamu görevlilerine, hakem kurulu kararı ile 2024 için yüzde 15+10, 2025 için 6+5 zam verilmesi kararlaştırıldı.
Şimdi burada dikkat çekmek istediğim husus, meclisten geçirilecek torba yasa ile veya ek bir protokol ile seyyanen zam yapılması gündeme gelebilir.
Seyyanen olmasa bile ek bir zam verilme ihtimali her zaman var. Artı olarak refah payı verilmesi kaçınılmaz gibi gözüküyor.
Ayrıca Ramazan Bayramı, Kurban Bayramı ikramiyesi ve Kira yardımı ile beraber kamu görevlilerin refah seviyeleri artırabilir.
Yol ve yemek yardımlarının oranlarında artış yapılabilir. Vergi dilimlerin de ise azalış yapılabilir.
Başka alternatif çözümler ile formül bulunmalıdır. 7. Toplu sözleşmenin kapanlarında memurlar kıstırılmamalıdır.
Yetkili sendika Memur sen elinden gelenin fazlasını her zaman yapmaktadır. Fikir bazında Hükümete, Çalışma Bakanlığına ve kamu kurum ve kuruluşları katkı sağlamaktadır. Ve her zaman memurların haklarının savunmakta ve takip etmektedir.
Çalışma Bakanlığına geçmişte yaptığı çalışmalara, örneğin 3600 ek göstergeye, yetkili sendika memur sen’in çok büyük katkıları olmuştur.
Ama maalesef 3600 ek göstergede memurların ve memur emeklilerin sorunları tam olarak çözülmemiştir.
3600 ek göstergede tüm memurlara ayrım yapılmaksızın verilmesi gerekmektedir. Örneğin Sözleşmeli personellerin kadroya geçilmesinde ve kadrolu memurlara tanınan özlük haklarının, sözleşmeli personele verilmesi kökten çözülmüştür.
Memur sen’ in katkıları ile 3+1 sistemi getirilerek, sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi kökten çözülmüştür. Çalışma Bakanlığı ile Memur sen komisyonu ortak çalışması ile bu sorun TBMM çözülmüştür.
Seyyanen zam konusunun yeri ise TBMM’dir. Burada Önemli olan husus Seçilen Milletvekillerinin bu konuda katkı sağlaması elzem olmuştur.
Madem Milletin vekilliğine seçildiniz. Vatandaşlarımı refah seviyesini artırmak, boynunuzun borcudur.
Geçmişte nasıl sorunlar, Çalışma Bakanlığı, Memur sen ve TBMM üçgenin de çözülmüş ise, bugün de aynı şekilde çözülebilir.
Seyyanen zam ve kamu çalışanların diğer tüm sorunları bu üçgende çözülmelidir.