• Anasayfa
  • Yazarlar
Cuma, 4 Temmuz, 2025
  • Giriş
  • Kayıt Ol
Hür Havadis
  • Türkiye
  • Dünya
  • Politika
  • Kültür ve Sanat
  • Spor
  • Ekonomi
  • Sağlık
  • Belediyeler
11 °c
Ankara
Bulunamadı
Tüm Sonuçlar
  • Türkiye
  • Dünya
  • Politika
  • Kültür ve Sanat
  • Spor
  • Ekonomi
  • Sağlık
  • Belediyeler
Bulunamadı
Tüm Sonuçlar
Hür Havadis
Bulunamadı
Tüm Sonuçlar
Anasayfa Genel

Peygamberlere Ne Lüzum Var?

Dr. İdris Tüzün Yazar Dr. İdris Tüzün
7 Temmuz 2023
Genel
0 0
0
0
PAYLAŞIM
42
GÖSTERİM
Facebook'da paylaşTwitter'da paylaşWhatsapp'ta paylaş

Allah’ın varlığına, sıfatlarına ve isimlerine dair ortaya konulan bütün deliller, aynı zamanda peygamberlik hakikatinin de delilleridir. Çünkü bu kâinattaki her varlık, kendisini yaratan zâtın hikmet sahibi olduğunu açıkça göstermektedir. Hikmet sahibi olan yaratıcının, bir peygamberi insanlara göndererek onları niçin yarattığını ve onlardan istediklerini bildirmesi de hikmeten zaruridir. Üstad Bediüzzaman, “Güneş, ışığı; ışık, gündüzü gerektirdiği gibi; kâinattaki hikmetler, Risalet-i Ahmediyeyi (asm) gerektirir.” der.

İnsanların peygamberlere olan ihtiyacı çok açık bir hakikattir. İnsanlar, kendilerine bilmedikleri şeyleri öğreten öğretmene muhtaç oldukları gibi, bilmedikleri iman, ibadet, ahlak gibi konuları öğreten bir peygambere de muhtaçtırlar. Doktora muhtaç oldukları gibi, manevi hastalıklarının tedavisini yapacak manevi doktorlara da muhtaçtırlar. Kur’ân’da şöyle buyrulur: “İçinizden size âyetlerimizi okuyan, sizi kötülüklerden arındıran, size Kitab’ı ve hikmeti öğreten ve daha önce bilmediğiniz şeyleri size öğreten bir peygamber gönderdik.”[1]

Burada peygamberlik hakikatinin ispatına ve insanların peygamberlere olan ihtiyaçlarına dair bazı konulara değinelim:

  1. Bize iman esaslarını doğru ve sağlıklı bir şekilde ancak Allah’ın vahyine muhatap olmuş ve Allah tarafından gönderilmiş peygamberler öğretir.

İnsanlar Allah’ı kendilerine tanıtacak, bildirecek, Allah tarafından gönderilmiş bir peygambere muhtaçtırlar. Tarih boyunca insanların çoğunluğu Allah’ı bulamamış, güneşe, aya, putlara tapmış; şirke düşmüş veya Allah’ı inkâr etmişlerdir. İbrahim (a.s) gibi bazı insanlar akıllarıyla Allah’ın varlığını bulabilmişlerdir. Fakat bunlar azınlıkta kalmışlardır. Üstelik bir insan aklıyla Allah’ın varlığını bulabilse bile, onun sıfatlarını, isimlerini tafsilatlı bir şekilde bilemez. Allah’ı sıfatlarıyla, isimleriyle bütün yönleriyle bize ancak peygamberler tanıtabilir.

Ayrıca iman yalnızca Allah’a inanmakla sınırlı da değildir. İmanın diğer beş esasını akılla kavramak mümkün değildir. Örneğin öldükten sonra dirilme, hesaba çekilme, cennet ve cehennem gibi konuları bizlere ancak Allah tarafından vazifelendirilmiş bir peygamber bildirebilir.

  1. Allah’a yapacağımız şükrü, ibadetleri ancak Allah’ın gönderdiği peygamberler öğretir.

İnsanlar, Allah’ın varlığını akıllarıyla bulsalar bile, “Bize had ve hesaba gelmez nimetleri veren Allah, bizi niçin yarattı, Allah’ın bizden istediği nedir?” sorularının cevabını akıllarıyla bulamazlar. İşte peygamberler “ibadet” dediğimiz yaratılışımızın sebeplerini, hikmetlerini insanlık âlemine Allah’ın izniyle öğretirler. Hangi ibadetleri, nasıl ve ne kadar yapacağımızı ancak onlardan öğrenebiliriz. Üstelik onlar yalnızca öğretmekle kalmaz bizzât bu ibadetleri yaparak insanlara fiilen örnek olurlar. Örneğin Peygamberimiz (s.a.v) “Beni nasıl namaz kılarken gördüyseniz öyle namaz kılın!” buyurmuştur.

  1. Şahsi, ailevi ve toplumsal hayatımızı nasıl düzene koyacağımızı; ahlakı, beşeri ilişkilerdeki kuralları bize ancak peygamberler öğretir.

Şahsi hayatımızda doğru ile yanlış, güzel ile çirkin, faydalı ve zararlı olan şeyler nelerdir? Aile hayatında karı ile koca, anne, baba ve çocuklar arası ilişkiler, akrabalar arası ilişkiler, toplum hayatında insanlar arası ilişkiler nasıl olacak? Bu konular çoğu zaman aklın boyutlarını aşar. İnsanlar, şahsi, ailevi ve toplumsal ilişkilerini nasıl düzenleyeceklerini ancak bir peygamberden öğrenebilirler. Aksi halde şahsî, ailevî, toplumsal sıkıntılara maruz kalırlar. Hayat çekilmez olur. Günümüzde fert, aile ve toplum hayatında görülen bütün keşmekeşler, sıkıntılar bunu açıkça göstermektedir.

Doktorlar, maddi hastalıkların, peygamberlerse manevi hastalıkların teşhis ve tedavisini yaparlar.

  1. İnsanlar, hayatlarını tanzim için bir peygambere muhtaçtırlar.

Allah, toplu halde yaşayan hayvanlarda onların düzenini, nizamını sağlayacak bir lider tayin ettiği gibi, insanlık âleminin düzenini, nizamını sağlamak için de peygamberler göndermiştir. Üstad Bediüzzaman, şöyle der: “Karıncaları emîrsiz, arıları kraliçesiz bırakmayan kudret-i ezelîye; elbette beşeri nebisiz bırakmaz.”[2]

Toplu halde yaşayan insanların toplum hayatlarını düzene sokabilmeleri için kurallara, kanunlara ihtiyaçları vardır. Bu kanunlar sayesinde insanlar arası anlaşmazlıklar halledilir, evlilik, boşanma, miras, alış veriş gibi durumlar düzene girer. Hırsızlık, adam öldürme, yaralama gibi fiillerle insan haklarına tecavüz edenlere caydırıcı cezalar uygulanarak bunların önüne geçilir. Fakat her şeyden önce bu kuralları, kanunları adil ve makul bir şekilde tesbit edecek şahıs ve kurumlara ihtiyaç vardır.

İşte Allah tarafından gönderilen peygamberler ve onlara vahyedilen şeriatlar, toplum hayatındaki adil kuralları, kanunları belirler ve bu kuralları,kanunları çiğneyenlere caydırıcı müeyyideler uygulayarak toplum düzenini ve huzuru temin ederler.[3]

  1. Peygamberler bize dünya hayatının menfaatlerini de öğretirler.

Allah, peygamberleri insanlık âlemine gönderirken yalnızca ahiret hayatının saadetini kazanmaları için değil, aynı zamanda dünya hayatının saadetini kazanmaları için de gönderir. Pek çok peygamber insanlara birtakım sanatları, aletleri yapmayı öğretmiştir.

Örneğin, peygamberlerden Âdem (as) çiftçiliği, Nuh (as) gemi yapma sanatını, İdris (as) ilk defa yazı yazmayı ve terziliği insanlık âlemine öğretmiştir. Davud (as)’a Cenab-ı Hak zırh yapmayı öğretmiştir. Bu konuda bir âyette şöyle buyrulur: “Ona, savaş sıkıntılarından sizi koruması için zırh yapma sanatını öğrettik. Siz şükrediyor musunuz?”[4]

  1. İlk peygamberden son peygambere kadar gelmiş olan bütün peygamberler peygamberlik hakikatinin de delilidirler.

Peygamberlik hakikati yalnızca aklen “mümkün” diyebileceğimiz bir olay değildir. Bu hadise bizzât vuku bulmuş, gerçekleşmiş bir hakikattir. Gerçekleşmiş, vuku bulmuş, fiili, tarihi durum peygamberliğin hak olduğuna en büyük delildir.

İnsanlık âleminde Âdem (as)’dan Peygamberimiz (s.a.v)’e kadar pek çok peygamber gelmiştir. Onlar Allah’tan aldıkları emirleri insanlara tebliğ etmişler, aynı zamanda peygamberliklerini aklî delillerle ve mucizelerle ispat etmişlerdir. Kendileri hayatları boyunca tebliğ ettikleri hakikatlere uygun bir hayat sürmüşler, ibadette, ahlakta, yaşantılarında insanlara örnek olmuşlardır. Yaptıkları işi hiçbir şahsi menfaat için yapmamışlar, yalnızca Allah’ın rızasını gözetmişlerdir. En mühimi farklı zaman ve mekânlardaki bütün peygamberler, daima aynı esaslara –Allah’a, ahirete, güzel ahlaka- insanları davet etmişlerdir. Bu bir vakıadır.

Filozofların hayatına baktığımız zaman, onların çoğu zaman insanlara öğrettikleri felsefelere kendilerinin riayet etmediklerini, yaşamadıklarını, üstelik her bir filozofun diğerine muhalefet ettiğini, birbirlerini çürüttüklerini çoklukla görürüz.

Peygamberlerin ittifakı onların hak bir dava üzerinde olduklarını gösterir.[5]

 

[1]Bakara, 151.

[2] Bediüzzaman Said Nursî, Mektubat, Altınbaşak Neşriyat, s, 457. (Hakikat Çekirdekleri’nden.)

[3] Bkz: Bediüzzaman Said Nursî, İşaratü’l-İ’caz, Altınbaşak Neşriyat, s, 132, Taftazani, Şerhü’l-Makasıd, Âlemü’l-Kütüb, 1998, 5/19.

[4] Enbiya, 80.

[5] Peygamberlerin gönderilmesindeki hikmetler için bkz: Taftazanî, Age, c, 5, s, 6.

Önceki Haber

Bir İyimserin Not Defterinden

Sonraki Haber

Depremzede öğrenciler “Yazımda Kardeşlik Var” yaz kampıyla bir araya gelecek

Dr. İdris Tüzün

Dr. İdris Tüzün

Sonraki Haber

Depremzede öğrenciler “Yazımda Kardeşlik Var” yaz kampıyla bir araya gelecek

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin

  • 381 Takipçi
REKLAM
  • Tarihte Bugün
  • Çok Okunanlar
  • Yazarlar

Tarihte Bugün; 4 Temmuz 1546 – Osmanlı Denizcisi ve Kaptan-ı Derya, Barbaros Hayreddin Paşa Vefat Etti

4 Temmuz 2025

Tarihte Bugün; 3 Temmuz 1988- İstanbul’da Fatih Sultan Mehmet Köprüsü Açıldı

3 Temmuz 2025

Tarihte Bugün; 2 Temmuz 1993- Sivas Madımak Oteli Yakıldı 37 kişi Yanarak Hayatını Kaybetti

2 Temmuz 2025

Tarihte Bugün; 1 Temmuz 1736 – I. Mahmud Tahta Çıktı

1 Temmuz 2025

ÖĞRETMENİM BENİ FARK ET!…

29 Temmuz 2022

ANNELER CARİYE OLUNCA!…

1 Haziran 2022

HOŞGELDİN ASYA

25 Mart 2023

AYDINLIK YARINLARA

11 Mart 2022
Ahmet Tek

Ahmet Tek (131)

Dr. İsmail Tekpınar

Dr. İsmail Tekpınar (92)

Dr. Adnan Küçük

Dr. Adnan Küçük (72)

Necati İLMEN

Necati İLMEN (61)

Dr. İdris Tüzün

Dr. İdris Tüzün (48)

Sinan Tekin

Sinan Tekin (47)

Ali Murat Duman

Ali Murat Duman (41)

Bayram Baş

Bayram Baş (35)

Ekrem YILDIRIM ESEVELİOĞLU

Ekrem YILDIRIM ESEVELİOĞLU (29)

Doç. Dr. Şemseddin Kırış

Doç. Dr. Şemseddin Kırış (25)

Prof. Dr. Emre Güler

Prof. Dr. Emre Güler (22)

Dr. İsmail Tekpınar

Dr. İsmail Tekpınar (15)

Fatıma Zehra

Fatıma Zehra (14)

Esra Çakan Kandemir

Esra Çakan Kandemir (7)

İbrahim Eksilmez

İbrahim Eksilmez (2)

Son Haberler

Şehit Yakınları ve Gazilere Doğal Gazda Yüzde 50 İndirim

4 Temmuz 2025

Gazeteci-Yazar Nihat Genç 69 Yaşında Hayatını Kaybetti

4 Temmuz 2025

Memur ve Emekli İçin Refah Payı Nerede?

4 Temmuz 2025

Tarihte Bugün; 4 Temmuz 1546 – Osmanlı Denizcisi ve Kaptan-ı Derya, Barbaros Hayreddin Paşa Vefat Etti

4 Temmuz 2025
Hür Havadis

Kaliteli, doğru, güvenilir haberi sesi olmaya çalışıyoruz.

Bizi Takip Edin

Kategoriler

  • Belediyecilik
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Haftanın Şiiri
  • Kültür ve Sanat
  • Önemli Şahsiyetler
  • Oyun
  • Politika
  • Sağlık
  • Sanat ve Kültür
  • Siyaset
  • Son Dakika
  • Spor
  • STK Faaliyetleri
  • Tarihte Bugün
  • Tasavvuf
  • Teknoloji
  • Terör İle Mücadele
  • Türkiye

Son Haberler

Şehit Yakınları ve Gazilere Doğal Gazda Yüzde 50 İndirim

4 Temmuz 2025

Gazeteci-Yazar Nihat Genç 69 Yaşında Hayatını Kaybetti

4 Temmuz 2025

© 2021 Hür Havadis

Bulunamadı
Tüm Sonuçlar
  • Türkiye
  • Dünya
  • Politika
  • Kültür ve Sanat
  • Spor
  • Ekonomi
  • Yazarlar
  • Giriş

© 2021 Hür Havadis

Hoşgeldiniz

Lütfen bilgileriniz ile giriş yapınız

Şifremi unuttum? Kayıt Ol

Yeni hesap oluşturun!

Kayıt olmak için formu doldurunuz

Tüm alanları doldurun. Giriş yap

Şifre hatırlatma

Şifre değiştirmek için kullanıcı adınızı veya emailinizi girin!

Giriş yap