Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu A Haber, TRT Haber, CNN Türk ekranlarına yaptığı gündem’e özel açıklamalar ile gündemdeki konulara açıklık getirdi.
Kavcıoğlu’nun açıklamasından gündeme özel konu başlıkları şu şekilde:
MUHALEFETİN “128 MİLYAR DOLAR NEREDE?” İDDİASI’na Kavcıoğlu şu şekilde açıkladı:
“Geriye doğru baktığımızda bu tartışmalar daha bir anlam kazanıyor. Rezerv konusu tartışırken o günkü şartlara bakmamız gerekiyor.
2020’ye girdiğimizde doğrudan ve portföy yatırımlarının azaldığını görüyoruz. Türkiye’nin de buradan aldığı payın azaldığını görüyoruz. IMF’nin az gelişmiş ülkelere 110 milyar dolar yardımı söz konusu.
Dünya 1929 Buhranı’ndan sonra belki de pandemi krizi dünyayı çok kötü şekilde etkileyen bir kriz. Diğerlerinden ayıran en önemli şey, daha önceki krizlerin bir altyapısı vardı.
2020’deki kriz birden ortaya çıkan bir kriz. İnsanların ne yapacağını bilmediği, ülkelerin kapandığı, en önemli gelirlerinin tamamen durduğu bir kriz. Önce Çin’de, sonra Amerika Avrupa ve Türkiye’yi kasıp kavuran bir kriz.
Türkiye’nin 2013’ten sonra yaşadıklarına baktığımızda, daha sonra 2016’daki hain işgal girişimi, uçak krizi… Dönem dönem Türkiye’nin yaşadığı krizler var.
2018’in Ağustos’unda başlayan kur atakları, bu atakların bertaraf edilmesi… Bu süreçte yapılanlar çok önemli. IMF’ye gitmek zorunda olduğumuz yönünde haberler yapıldı. Türkiye, bu süreci hem sağlık hem para ve mali politikalar açısından çok iyi yönetti.
Böyle baktığımız zaman, dünyadaki ülkelerin dışarıdan aldığı paketler; İspanya, İtalya ve Yunanistan’ın durumunu hatırlayın. Türkiye’ye baktığımızda, sağlık alanında insanlar çok iyi bir şekilde hastaneye gördü, hizmet aldı.
Sosyal yardımlara gelindiğinde, devlet vatandaşımızın yanında oldu. Bu dönemi atlatırken yapılanları göz ardı edemeyiz. Türkiye’nin ödemeler dengesi içerisinde, 2019’da cari fazla verdik.”
Muhalefete seslenen Kavcıoğlu “Peki siz bu rakamları nereden biliyorsunuz?”
“Biz bu rakamları açıklamadık. Dünyada en şeffaf veri açıklayan merkez bankalarından biri TCMB’dir.
Günlük olarak açıklanır. Analitik bilanço okumasını bilen herkes buradan bu rakamları alır. Bizim analitik bilançomuzda o veriler günlük yayınladığı için zaten orada var. Gizlenen saklanan bir şey yok.
Bilançodan görüldüğü kabul edildiği zaman bu sefer kimlere satıldı demeye başladılar. Dünyada bu şekilde bir veri açıklama söz konusu değil. Merkez Bankası bireylere döviz satmıyor.
İnsanların kafasını karıştırmak için 128, o kur 6.85. Belirli rakamlarla insanları bir yere götürmek için algı operasyonu yapılıyor. Böyle bir şey yoktur.” dedi
“Türkiye’nin Altın rezervi 120 tondan 720 tona çıktı“
“Bir şeylere ulaşmak için değişik hesaplamalara gitmeye gerek yok. Türkiye Merkez Bankası olarak ve TC Devleti olarak şu an olmadığı kadar iyi durumda. Rezervlerin yapısı değişmiştir.
Türkiye’de yıllardır 120 ton altını vardı. 2012’de başlıyor. 2019 ve 2020’de Türkiye 720 ton altına çıkıyor. Türkiye’nin şu an merkez bankası rezervlerinde 710 ton altını var.
Berat Albayrak, Türkiye’nin 120 ton altını yurt dışındayken 2017-18’den sonra Türkiye’nin tüm altınlarını Türkiye’ye getirmiştir. Türkiye’nin tüm altınları şu an Merkez Bankası’ndadır.
Bir başka önemli noktayı söyleyeyim. Türkiye’nin 120 ton altını yurt dışındayken, 2017-18’den sonra yurt dışındaki bütün altınları Türkiye’ye getirmişti. Türkiye’nin tüm altınları Merkez Bankası’ndadır. 120 ton olan altın 720 tondur.
Şu an 90 milyar dolar brüt rezervimiz var. Rezerv kaybı söz konusu değildir.
Merkez Bankası’nın kar tablosunu göstereceğim. Daha önce kar görüyor musunuz? Yine 2018-2019-2020… Yıllarca kar rakamı yoktur., ama bu yıllarda kar yapmıştır.
“Yıllık 50 tondan 80 TONA ÇIKACAK”
Şu an bu yıllık 50 ton 1-2 yıl içerisinde 80 tona çıkacak inşallah. Önümüzdeki hedef, rezervleri daha kalıcı, güçlü şekilde oluşturmak. Türkiye’de hem rezervlerimizi daha kalıcı hale getireceğiz, hem de üretimi, ihracatı finanse ederek daha iyi bir sistem oluşturacağız.
2003’e kadar rezerv yok. Şu an 90 milyar dolar brüt rezervimiz var. Rezervin açılımı da önemli. Yaklaşık %40’ı üzerinde Türkiye’nin kendi altın rezervi. 2003’ten sonra oluşan rezervler nasıl oluşmuş? Portföy girişleriyle, sıcak para girişleriyle.”
“VATANDAŞLARI YANLIŞ YÖNLENDİRİYORLAR”
Kur düşük olduğu için döviz alım müdahaleleriyle oluşturulan bir rezerv var, 130 milyar dolara kadar çıkan. Yurt dışından gelen dövizlerin alım ihaleleriyle oluşturuyorsunuz bunu. Türkiye 2020’de de bunu yapmıştır.
Şuraya gitmiş, bunun hesabına geçmiş; bu ifadeler doğru değil ve vatandaşımızı da yanlış yönlendiriyorlar.